Militairen krijgen compensatie voor uithuizigheid

Illustratiebeeld. Belgische militairen op oefening in Oostenrijk op de latten.
RV Illustratiebeeld. Belgische militairen op oefening in Oostenrijk op de latten.
Na lang aandringen van de legervakbonden krij­gen militairen straks een 'uithuizigheidspremie'. Per dag dat ze op buitenlandse missie zijn, krijgen ze twee uur compensatie. Een militair die al die uren opspaart, kan zo gemakkelijk een jaar vroeger met pensioen. Hij kan de extra dagen ook laten uitbetalen of ­gebruiken om meteen na de missie een tijdje langer thuis te zijn. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg maandag.

Het compensatiesysteem geldt ook voor militairen die in eigen land op missie zijn en op straat patrouilleren als gevolg van de terreurdreiging, omdat ze dan telkens enkele weken in een legerkazerne bivakkeren.
De vakbonden hopen dat de maatregel nog dit jaar wordt ingevoerd.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Dewaele

  ik had het niet beter kunnen verwoorden peter colson. Het is inderdaad zo dat iedereen aan het begin van zijn loopbaan de vrije keuze heeft naar welk werk hij wenst te gaan. Hier zien er weer velen de voordelen, maar niet de nadelen. Het is ieders vrije keuze, dus nu niet klagen als er opeens een paar voordelen gecreerd worden voor de militairen. Overigens, dit jaar staan er meer dan 2000 vacatures open. Waarop wachten ??

 • Paul Boutsen

  Nu ze geen volk vinden om hun kazerne's op te vullen zullen ze het beroep aantrekkelijker maken.

 • peter colson

  Jean-Pierre Van Wetswinkel, welke voordelen heeft de militair meer dan in de privé? Geen stakingsrecht. Keuze van werkplaats is ook geen keuze. Geen 13de maand, geen eco- of maaltijdcheques. Je koos voor privé ondanks je daar ook de nadelen van wist. En nu komt ge op militairen schieten. Had gestudeerd dan had je ook alle "voordelen" gehad waar je nu over klaagt.

 • wim CLAES

  Militairen moeten schandalige uren kloppen voor een belachelijk laag loon, waarom laten ze ze in de straten patrouilleren ipv de politie denkt ge? puur voor de goedkoop. de uren dat gevechtseenheden kloppen worden alleen geevenaard in de horaca-uitgangsleven. 3 weken op 10 km van uw deur 24 uur diensten kloppen, en niet naar huis gaan voor 2x niks,ge moet het maar doen. weinig respect voor mensen die ons elke dag verdedigen.

 • Jean West

  Waarom zijn de klagers dan zelf niet in het leger gegaan als het toch beter is dan al die andere jobs?