Militairen in stations verdwijnen vanaf september tot ergernis van politievakbond: "Agenten zijn nu al uitgeperste citroenen"

Militairen in het metrostation Montgomery, Brussel. Binnenkort is dat verleden tijd.
Photo News Militairen in het metrostation Montgomery, Brussel. Binnenkort is dat verleden tijd.
Vanaf september zullen militaire patrouilles in trein- en metrostations geleidelijk aan verdwijnen. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Hun bewakingsopdrachten worden overgenomen door de federale politie.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat die beslissing al veel eerder genomen is in de regering. “Het verminderen van legerpatrouilles gebeurt in overleg met de politie en veiligheidsdiensten en mag niet ten koste gaan van de veiligheid”, zegt Vandeput.

De militaire patrouilles verschenen voor het eerst in ons straatbeeld na de aanslag op het Joods museum in mei 2014. Vooral na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek waren ze steeds op meer plaatsen aanwezig. Maar vanaf september verdwijnt de militaire aanwezigheid in stations en metro's. “Het is een beslissing die in de regering al lang geleden genomen is, ook op vraag van de diensten zelf", bevestigt minister Vandeput (N-VA).

De patrouilles zullen niet van de ene dag op de andere dag verdwijnen. Dat gebeurt stapsgewijs en in overleg met politie-en veiligheidsdiensten, want een deel van de bewakingsopdrachten zullen door hen worden overgenomen. Aan de veiligheid wordt niet geraakt. “De bewakingsopdrachten na de aanslagen van 22 maart worden daarmee verder afgebouwd”, zegt Vandeput.

Strategische plaatsen

Op strategische plaatsen verandert er niets. In de Wetstraat, aan ambassades, aan Joodse en internationale instellingen blijven de militairen patrouilleren.

Het afbouwen van de legerpatrouilles staat op de agenda van de nationale veiligheidsraad waar de top van de regering, politie, justitie en veiligheidsdiensten samenzitten. Die raad moet nu het definitieve licht op groen zetten.

Uitgeperste citroenen

Bij politievakbond ACV wordt de beslissing niet meteen op gejuich onthaald. Joery Dehaes zegt dat er "enorme personeelstekorten" zijn, ook bij de spoorwegpolitie. "Ondertussen heeft de politie zoveel extra taken gekregen, ik denk maar aan transmigranten en dergelijke meer, waar de spoorwegpolitie enorm bij betrokken wordt." De politie zit met een beperkte capaciteit en kan er niet zomaar taken bijnemen, klinkt het. "De politiemensen zijn al uitgeperste citroenen, men knijpt nu nog harder." Aanwervingen zijn dringend nodig, luidt het. 
132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • daniel moniez

  het is onmogelijke taak voor de politie, de imigranten,vreemden,continue te controleren, hulp kunnen ze zeker gebruiken,het gaat om onze veiligheid, we betalen via belastingen,ministers,aan jullie de eer heren !!!

 • anna Vandenberg

  Op het platteland en kleine gemeenten moeten agenten niet klagen, een wijkagent om elke dag tijdens de werkuren gaat kijken of de bewoners er wel effectief wonen ook al weten ze goed dat jonge gezinnen met beide gaan werken. En dan zijn ze verontwaardigd dat ze pas na veel aankloppen iemand thuis vinden.

 • Willy Van Craen

  Uit geperste citroenen die voor en na mogen bijklussen.Agenten kunnen ook blijven werken tot hun 67 jaar maar dan aangepaste jobs zoals snelheid, drank & drugcontrolles,anti diefstal preventie en administratie.Alles in dagregime.

 • Pe Berg

  En wat gaan die doen ? Met de kaarten spelen ? Laat ze hun soldij verdienen en laat ze gewoon staan. Geen aanslagen meer sinds toen, groter veiligheidsgevoel bij de burger.

 • Bart Samyn

  onlangs hebben Belgische militairen gedurende juni en juli in Zeebrugge 69 Amerikaanse helikopters moeten bewaken. Ik denk dat deze militairen hier in hun eigen land toch iets belangrijkers hadden kunnen doen, in Brussel bv.