Militairen die opzettelijk file in Kennedytunnel veroorzaakten riskeren celstraffen met uitstel

Photo News
Vier militairen en een kolonel op rust staan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen terecht voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming. Ze zouden vorig jaar opzettelijk een file veroorzaakt hebben in de Antwerpse Kennedytunnel uit protest tegen het verouderde legermateriaal. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot zes maanden cel met uitstel en 4.000 euro boete.

Twee legervoertuigen stonden op 17 mei 2017 in volle ochtendspits stil in de Kennedytunnel. In de richting van Antwerpen was een chauffeur van de Belgian Pipeline Company onwel geworden, in de richting van Gent kreeg een vrachtwagen van het bataljon Artillerie van Brasschaat met pech te kampen.

In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeval met drie vrachtwagens. Het bleef bij blikschade, maar de verkeerschaos was compleet en de Liefkenshoektunnel moest tolvrij worden gemaakt. De persdienst van de federale politie kreeg daarop vragen van journalisten of het klopte dat er legervoertuigen bij wijze van protest panne hadden gekregen.

Georkestreerd

Er volgde een onderzoek en volgens het openbaar ministerie blijkt daaruit dat de panne georkestreerd werd en allesbehalve toeval was. 

"Voor het stilvallen van de vrachtwagen hadden Marc F. en Christiaan K. elkaar sms'en gestuurd met de boodschappen 'Timing haalbaar?', 'Meest rechtse rijstrook' en 'Vijf minuten te vroeg'. Om dan vijf minuten later inderdaad 'panne' te krijgen op de meest rechtse rijstrook", zei procureur Ben Theunis. Ook het feit dat Eddy H. net op datzelfde moment onwel was geworden in de andere tunnelkoker vond hij te veel toeval. 

"Het leger heeft uiteraard recht om actie te voeren, maar er zijn grenzen. In volle spits voertuigen tot stilstand brengen met aanrijdingen tot gevolg, is een brug te ver. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen", zei Theunis.

De beklaagden erkenden dat ze inderdaad actie wilden voeren, maar het was nooit hun bedoeling om het verkeer te belemmeren. "We wilden spandoeken ophangen aan de Kennedytunnel en hadden de pers op voorhand verwittigd. Maar toen de vrachtwagen stilviel, moesten we de actie afblazen", zei de oud-kolonel. Hij ontrolde in de rechtszaal het bewuste spandoek waarop stond: "De militairen zijn het kotsbeu!" Ook de panne zou echt zijn geweest. De man die onwel was geworden, heeft een medisch attest.

Alle betrokkenen vroegen de vrijspraak. Ze kregen steun van een vijftigtal militairen die hun proces mee kwamen volgen.

Vonnis op 9 oktober
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Dit is heel erg maar trouwstoeten die de boel op stelten zetten is geen probleem.

 • philippe dierickx

  Buitengooien zeker ? Dan hebben we binnenkort geen enkele soldaat of politieagent meer. Dan kan de bende michel, peeters, beke en van besien etc......hun bottinen aantrekken.

 • Piere Debieste

  En de vakbonden leggen tientallen keren het verkeer, trein, bzan, luchtvaart lam en tegen hen wordt niet opgetreden! Zijn militairen derderangs burgers of is dit een vorm van discriminatie?

 • Mark Talman

  Belachelijke straffen voor zeer ernstige feiten. We kunnen weer eens lachen met justitie of wat er voor moet doorgaan.

 • Ruwan Lambrichts

  De vakbonden kunnen straffeloos de (snel)wegen blokkeren, maar als iemand anders dit doet, dan kan er plots wel een straf worden uitgesproken.