Militaire veiligheidsdienst draait vierkant: "Diepgeworteld wederzijds wantrouwen tussen directies"

Claude Van de Voorde, de baas van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid. De werking van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) loopt spaak. Dat staat in een rapport van de toezichthouder Comité I.
Photo News Claude Van de Voorde, de baas van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid. De werking van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) loopt spaak. Dat staat in een rapport van de toezichthouder Comité I.
De werking van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) loopt spaak. Dat staat in een rapport van de toezichthouder Comité I, dat De Standaard kon inkijken. 

De dienst mist visie, planning en personeel, heeft een gebrekkige organisatie, kent een mank lopende samenwerking zowel intern als extern met andere inlichtingendiensten, en beschikt ten slotte over een verouderde infrastructuur.

De aanleiding voor de audit was een kritische brief eind 2016 van enkele leden van de afdeling Contraspionage (CI) aan bevoegd minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), die al leidde tot het ontslag van luitenant-generaal Eddy ­Testelmans als baas van ADIV. Hij werd opgevolgd door luitenant-generaal Claude Van de Voorde.

"Diepgeworteld wederzijds wantrouwen"

Het Comité I nam de werking van ADIV, dat 600 personeelsleden telt, van januari 2017 tot februari 2018 onder de loep. Het vertrouwelijke rapport stelt dat er bij de dienst een "diepgeworteld wederzijds wantrouwen" heerst tussen de verschillende directies. Met name de dienst CI, die vooral uit burgers bestaat, kan niet door één deur met de andere directies waar militairen de plak zwaaien. 

Daardoor kunnen ADIV en de dienst CI hun taken niet naar behoren vervullen.
Nog volgens het Comité I werkt ADIV te weinig samen met de andere veiligheidsdiensten. "Er moeten dringend formele afspraken komen met de Staatsveiligheid en de andere Belgische diensten over samenwerking, zodat de dienst een betrouwbare en waardevolle partner kan zijn in het Belgische antiterrorismebeleid", luidt het.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  geen probleem, is de normale gang van zaken in belgie.

 • Frakke Nuyts

  Verbaast me niks.Is al jaren zo.Een stelletje onbenullen waar men in de rest van Defensie niks kan mee aanvangen.zitten daar omdat ze geen verstand hebben van organisatie en werking.Net zoals in de meeste ministeries maar wel dubbel en dik betaald worden met een dik pensioen.

 • Jan Harmsen

  Is geen probleem, de minister stapt toch niet op.

 • chris delanghe

  alles in dit land draait vierkant door de politieke benoemingen waardoor de vriendjes op de postjes zitten ipv de meest bekwame. Dat is hét probleem van Belgie dat alles vierkant draait en daar wordt heel hard aan gewerkt om de tegendeel perceptie te creeren. We vinden dat bijna normaal, de toestanden die we steeds vaker horen

 • Fonz Ooms

  Gelukkig hebben we heel veel politici, regeringen, parlementen die heel veel geld verdienen en schitterend samenwerken. Ons land is dus veilig.