Milieuvriendelijke verlichting zorgt twintig nachten lang voor verkeershinder op E40

File op de E40.
photo_news File op de E40.
Op de E40 tussen Groot-Bijgaarden (Dilbeek) en Affligem richting Gent wordt vanaf morgen verkeershinder verwacht door werken op de middenberm. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst er milieuvriendelijke verlichting.

De werken starten morgenavond om 21 uur. Een mobiele werf werkt gedurende twintig nachten van 21 tot 6 uur in de ochtend op de linkerrijstrook richting Gent en Oostende, vanaf de aansluiting van de Brusselse Ring met de E40 in Groot-Bijgaarden. 

Het gaat om een traject van 12 kilometer tussen de Vlaams-Brabantse gemeenten Dilbeek en Affligem. De werken moeten uiterlijk op 5 juli voltooid zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwacht hinder voor het verkeer, maar probeert die zoveel mogelijk te beperken.

Op de middenberm wordt nieuwe led-verlichting geplaatst. Dat moet bijdragen tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Led-verlichting is energiezuiniger en heeft een langere levensduur dan de huidige natriumlampen, die via een systeem van gasontlading werken. Het AWV besliste vorig jaar om stapsgewijs alle gewest- en autowegen in Vlaanderen uit te rusten met led-verlichting, in het kader van de klimaatdoelstellingen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gert Roelandt

  Voordeel van led = ze geven direct licht bij opstart en sommige zijn dimbaar. Het is trouwens alleen als ze gedimd zijn dat ze minder verbruiken dan de Na-lampen. Nadeel van led is dat wanneer deze moet vervangen worden, dat de ganse armatuuur van 800euro moet vervangen worden. Een Na-lamp kost slechts enkele euros, zodat ze deze zelfs preventief vervangen. De grote kost van led-lampen gaat maar komen wanneer er elke maand enkele beginnen uit te vallen. (telkens dure interventies op onze kosten)

 • Johan Billiet

  Waarom al die moeite...de snelwegverlichting in Vlaanderen wordt 's nachts toch uitgeschakeld..is beter voor de veiligheid, althans volgens vorig Vlaams minister van verkeer Crevits..Indien dit zo zou zijn, kunnen we wellicht dan ook de lichten van onze auto's uitdoen...???

 • Sven Neirynck

  Hoe lang duurt het voor die LED-lampen om de CO2 te compenseren die gecreëerd werd door de uitstoot van de extra files ten gevolge van de montage van deze lampen? Of moesten de lampen toch vervangen worden, want dan is de montage wel als een neutrale operatie te beschouwen.

 • Jan Brecht

  Waarom gans de nacht verlichting Blijf thuis snacht als ge nt moet werken en dan kan de verlichting uit, auto hebben zelf licht

 • guido vermeyen

  Straatverlichting op kruispunten is ideaal, stel zware mist, dan zie je op de kruispunten, afritten de natriumlampen al van ver...en rijd je niet voorbij een kruispunt, en zeker als het donker is op de snelweg, en de verlichting van borden is uit of stuk, kun je die dus nog lezen....