Milieu-activisten proberen boom te planten op Brusselse Grote Markt

Zo'n dertigtal actievoerders van de Nederlandse vereniging Milieudefensie en de Vlaamse zusterorganisatie Friends of the Earth Vlaanderen hebben vanochtend op verschillende plaatsen in Brussel illegaal een boom proberen te planten. Omdat ze daarvoor op de Grote Markt probeerden een klinker uit de grond te rukken, pakte de politie één van de actievoersters op. Ook aan het Atomium, in de pisbak van Manneken Pis en aan de gebouwen van de Europese Commissie plantten de actievoerders symbolisch een vijf meter hoge boom.

Ze protesteren hiermee tegen de import van 'fout hout' in de Europese Unie en vragen strengere regels tegen hout dat illegaal gekapt wordt. "Jaarlijks wordt nog steeds 13 miljoen hectare bos gekapt. Geschat wordt dat de helft van de Europese houtimport uit risicogebieden illegaal is gekapt. Als we nu geen vergaande wetgeving invoeren op Europees niveau, zullen de laatste oerbossen verdwijnen", zegt Anne van Schaik, campagneleider van Milieudefensie. De vereniging wijst er ook op dat de EU in 2003 het 'Forest Law Enforcement Governance and Trade Action Plan' (FLEGT) lanceerde, een actieplan om illegale kap en handel tegen te gaan.

"De Europese Commissie begon met het afsluiten van Vrijwillige Partnerschaps Overeenkomsten (VPA's) met belangrijke producentenlanden Ghana, Maleisië, Indonesië en Kameroen. Maar deze overeenkomsten zullen slechts een klein deel van de houthandel beslaan", klinkt het. Volgens de actievoerders is er een aanvullende wetgeving nodig om de import van illegaal hout in de EU tegen te gaan. "Om onze actie kracht bij te zetten, hebben we vanmorgen aan Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas een boompje overhandigd", zegt Schaik. "Hij deelt onze bezorgdheid en heeft ons vriendelijk ontvangen naast onze vers geplante boom", aldus nog van Schaik. (belga/adv)