Mildere straf voor man die met dochter wou sterven in brand

THINKSTOCK
Een 36-jarige man uit Lochristi die vorig jaar in een mislukt gezinsdrama zijn 7-jarige dochter probeerde om te brengen en zelf uit het leven probeerde stappen, is vandaag door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Dat is twee jaar minder dan in eerste aanleg.

De feiten gebeurden in januari 2014 in de woning in de Stationsstraat in Lochristi. De man kon niet aanvaarden dat zijn vrouw, een politieagente, een nieuwe relatie had. Toen de vrouw aan het werk was, gaf de beklaagde zijn dochter slaappillen en overgoot hij de meubels met benzine. De man stak alles in brand en trok zich met zijn bewusteloze dochter terug in de slaapkamer. Daar verstuurde hij nog afscheidsberichten naar familieleden, die de hulpdiensten verwittigden. De brandweer kon de man en het kind nog op tijd uit het huis halen. De man werd veroordeeld tot 12 jaar effectieve celstraf maar ging in beroep.

Maar ook in beroep aanvaarde het hof de uitleg niet dat de man vrijwillig zou zijn naar buiten gekomen en de poging zou hebben gestaakt. "Uit het verslag van de deskundige blijkt duidelijk dat de brand al zo ver was gevorderd en dat er geen controle meer was over de afloop van het verhaal." Toch gaf het hof toe dat het niet blind was voor de radeloosheid waarin de man verkeerde en zijn blanco strafblad en milderde de straf daarom naar tien jaar.