Milde straffen voor ‘SS-cipiers’ die geweld pleegden in gevangenis van Vorst

Rechtszaak Cipiers.
Baert Marc Rechtszaak Cipiers.
22 cipiers van de gevangenis van Vorst, die daar de SS’ers werden genoemd, hebben milde straffen gekregen. Vijf van hen zijn vrijgesproken, zeventien anderen kregen voorwaardelijke straffen tot 1 jaar. Dat meldt VTM NIEUWS.

Het gerechtelijk onderzoek naar de cipiers begon in 2014 nadat verschillende gedetineerden klacht indienden over feiten van zwaar en herhaaldelijk geweld. Die zouden het werk zijn van een groep cipiers die al enkele jaren dienst doet in de D-vleugel van de gevangenis.

De cipiers kregen de bijnaam “SS’ers”, door hun gedrag ten opzichte van de gedetineerden. Hun leider werd door de gevangenen ‘Hitler’ genoemd omwille van zijn snorretje en kleine gestalte. 

De betrokken cipiers zouden er een sport van gemaakt hebben om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo organiseerden ze geregeld weddenschappen over hoeveel gedetineerden ze in één dag naar de isoleercel konden sturen, of schakelden ze meermaals de elektriciteit of het water af. Ook was er sprake van fysiek geweld tegenover de gedetineerden.

Ook de directrice van de gevangenis stond terecht, wegens schuldig verzuim, omdat ze alles zou hebben laten gebeuren, maar zij kreeg opschorting van straf.

Rechtszaak Cipiers.
Baert Marc Rechtszaak Cipiers.
Gevangenis van Vorst.
Baert Marc Gevangenis van Vorst.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Conclusie: die directrice kan die situaties niet aan, gebrek aan leiding geven, minimaliseren....we hebben al die "blinde " gevangenisdirecteur gehad met losse handjes....die wel werd veroordeeld,...vraag me af : zit ie daar nog in zijn gevangenis ? Waar rook is, is meestal vuur.

 • Tim De Witte

  Dus gedetineerden hebben geen rechten, Benny Vandersanden?

 • benny vandersanden

  Moordenaars die meerdere onschuldige kinderen vermoorden moeten tegenwoordig niet meer naar de cel dus lijkt het mij niet meer dan evident dat die cipiers die de menselijkheid van enkele arme crimineeltjes geschonden hebben met schelden en beledigingen ook niet naar de cel moeten. Het zou maar al te gek worden

 • Jan Vannuffelen

  Onder hen was een straf nog een straf . Wie daar zit heeft al 1 en ander op zijn geweten tegenover zijn medeburgers . Boontje komt om zijn loontje .

 • WILLY ZACHEL

  De enige échte schuldige is de directrice die duidelijk daar geen autoriteit heeft gehad en daar dus niet op haar plaats zit