Milde straf voor trucker die 10-jarige Anouk doodreed

Leen Peeters/JVK
De politierechtbank was vandaag bijzonder mild voor een trucker die op 18 december 2015 een 10-jarig meisje had doodgereden op het kruispunt van de R4 met de Pastorijstraat in Ertvelde. De man kreeg twaalf maanden met uitstel, 6.000 euro boete waarvan 2.400 euro met uitstel en 24 maanden rijverbod waarvan de helft met uitstel. Hij moet de vier proeven opnieuw afleggen. Dat is beduidend minder dan de 10 maanden effectief, twee jaar rijverbod en 6.000 euro boete die het openbaar ministerie had gevorderd.

Anouk Van de Walle fietste toen, op de laatste dag voor de kerstvakantie, van school naar huis. Op het kruispunt van de R4 met de Pastorijstraat, op nog geen 500 meter van de ouderlijke woning, ging het gruwelijk mis. Terwijl Anouk de Ring wilde oversteken op een reglementaire manier, draaide de trucker met zijn betonmixer af naar rechts. Het meisje belandde onder de zware wielen en stierf voor de ogen van haar zusje ter plaatse.

Onaangepaste snelheid

Volgens de politierechtbank had de trucker het meisje altijd moeten zien en draaide hij af met onaangepaste snelheid. Het meisje was nochtans duidelijk zichtbaar. Ze stond enkele meters voor het autoverkeer aan verkeerslichten te wachten en droeg een fluohesje. De rechtbank hield rekening met het verleden van de trucker en zijn gedrag na de feiten, al was dat er vandaag niet aan te zien. De vrachtwagenchauffeur was in het verleden al veroordeeld voor alcoholintoxicatie in het verkeer en te hoge snelheid in een zone 50. Na de feiten had hij zich ook al bijzonder onrespectvol uitgelaten op Facebook, door misplaatste grapjes te plaatsen.

Bloemen en knuffels

Sinds het ongeval gaan de ouders en zus gebukt door het leven. De wonde die Anouks plotse dood heeft veroorzaakt wordt dagelijks open gereten, niet in het minst als ze op het kruispunt passeren. Daar hangen tientallen knuffels, bloemen en kaartjes aan een verkeerslicht.  "Iedere dag worden ze met het ongeval geconfronteerd", aldus advocaat Coorevits. "Dagelijks passeren ze verschillende keren langs het kruispunt en staan ze er stil. Ze zijn daarom aan het uitkijken naar een andere woning omdat het zo niet meer verder kan."

Het bedrijf van de betonmixer moet de ouders en zus 53.000 euro schadevergoeding betalen. "Al brengt dat natuurlijk jullie dochtertje niet terug."

De ouders van Anouk passeren dagelijks op het kruispunt. Daar hangen tientallen knuffels, bloemen en kaartjes aan een verkeerslicht.
Joeri Seymortier De ouders van Anouk passeren dagelijks op het kruispunt. Daar hangen tientallen knuffels, bloemen en kaartjes aan een verkeerslicht.6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jos Smos

  Schandalig dat de rechtbank geen rekening houdt met verleden en gedrag van de moordenaar. Een zoveelste aanfluiting vd gerechtigheid. Graag beroep vanwege het OM !

 • Ko Bibi

  Tis nog altijd en ongeluk. .en geen. Moord met voorbedachte rade ee zeg

 • Inge De Ridder

  Denk nog regelmatig aan dat verschrikkelijke ongeluk en aan het zusje die ge't zag gebeuren en de ouders. Hartverscheurend gewoon.

 • mitch minnebo

  Uiteindelijk is dit de fout van ons rechtsysteem dit is onaanvaardbaar!! Voor in rieme dat is vlakbij Ertvlde daar razen nu nog altijd vrachtwagens 2 maand voor haar dood is er in rieme ook al een oudere man dood gereden door een vrachtwagen maar ook de auto's moeten hun snelheid respecteren!!!!

 • danny van de perre

  Schandalig!!!!!!!!!! Gerechtigheid pfffff