Miguel Ravet krijgt levenslang voor roofmoord

BELGA
Miguel Ravet (24) uit Korbeek-Lo (Bierbeek) is vanavond door het hof van assisen in Leuven veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de roofmoord op Marie-Henriëtte, 'Mariette', Brasseur (84). Hij sloeg de vrouw tijdens de slaap het hoofd in met een koevoet. De jury zag geen verzachtende omstandigheden voor de gruwelijke feiten. Die vonden plaats op 15 september 2012 in de woning van het slachtoffer in de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo..

Die bewuste zaterdagavond liet Ravet zijn ouders geloven dat hij was gaan slapen. Hij trok echter op rooftocht naar het huis van de 84-jarige vrouw, iets verderop. Ravet kende de weg gezien hij er op 28 augustus al een televisie buitmaakte tijdens een inbraak. Die nacht brak hij opnieuw in en verraste hij de bewoonster in bed.

Hij sloeg haar minstens elf keer met zijn koevoet, ze overleed aan een open schedeltrauma. Daarna doorzocht Ravet haar woning en maakte haar handtas, juwelen en enkele documenten buit. Een overbuur zag hem het pand verlaten, de politie kon hem traceren en trof hem thuis aan.

De kleding die de veroordeelde gebruikte tijdens de moord zat in de wasmachine om sporen uit te wissen. Die avond vond de politie ook enkele documenten en juwelen van het slachtoffer in zijn prullenmand. Nadien werd in de garage van zijn ouderlijke woning een zak juwelen van het slachtoffer aangetroffen. In een vijver aan de woning werden een koevoet en een rugzak, met bloedspatten van het slachtoffer, gevonden.

Ravet is sinds de dag van de roofmoord aangehouden. Hij ontkende steeds enige betrokkenheid bij de feiten, een motief was evenmin bekend. Tijdens het assisenproces kwam daar de voorbije week niet veel verandering in.

Weinig normbesef
"Beschuldigde heeft op wreedaardige en laffe wijze Marie-Henriëtte Brasseur het leven ontnomen, een slapende, weerloze en oude vrouw. Hij heeft een totaal gebrek aan normbesef en respect voor maatschappelijke regels. Ook gezien zijn koelbloedige persoonlijkheid zag de volksjury geen verzachtende omstandigheden", zei assisenvoorzitter Heidi Paepen, waarna ze zijn levenslange opsluiting uitsprak. Hij werd eveneens levenslang uit zijn burgerrechten ontzet en moet 17.843 euro gerechtskosten betalen.

Je kon een speld horen vallen in de zittingszaal toen het vonnis werd voorgelezen. Daarna richtte assisenvoorzitter Paepen het woord tot Ravet. "Ik spoor u aan tot grote moed in de gevangenis. Ik hoop dat u geen wraak koestert, u bent nog jong en hebt familie. U zal nog vrijkomen en ik hoop dat u werkt aan een betere toekomst. Ik hoop dat u in vrijheid uw positieve eigenschappen kan inzetten", besloot Paepen. Ravet zette de kap van zijn sweatshirt over zijn hoofd en werd weggeleid.

"Begrip voor verdict"
De raadsman van Miguël Ravet (24) heeft begrip voor het strenge verdict. "De tenlastelegging was de zwaarste die je kan hebben. Bovendien was er ook het gegeven dat hij de feiten nooit heeft toegegeven", aldus advocaat Nico Matthijs.

"Als hij dan schuldig werd verklaard, dan was het logische gevolg dat hij veroordeeld werd tot de strengste straf die mogelijk was. Ik kan de redenering achter de strenge straf volgen, gezien er nog altijd sprake was van een ontkenning van mijn cliënt. Anderzijds gaat het nog om een jonge man, er zal een dag komen waarop hij opnieuw zijn vrijheid zal terugkrijgen. Hij zal wel minstens dertien jaar moeten wachten op dit moment. Met deze straf kan je ten vroegste vrij komen na vijftien jaar en hij zat al twee jaar in de cel. Tijdens die periode kan hij aan zichzelf werken", aldus de raadsman van Miguël Ravet.