Migranten Noordstation kunnen voortaan terecht in humanitaire hub aan de Havenlaan

Migranten in de humanitaire hub in het Brusselse Noord-station, die verhuist naar een nieuwe locatie aan de Havenlaan. Archieffoto.
marc baert Migranten in de humanitaire hub in het Brusselse Noord-station, die verhuist naar een nieuwe locatie aan de Havenlaan. Archieffoto.
De humanitaire hub van de hulporganisaties Dokters van de Wereld, Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen huist sinds vandaag op een nieuwe locatie in een gebouw van de Haven van Brussel op de Havenlaan nummer 100. De hub trekt na anderhalf jaar weg uit het Brusselse Noordstation omdat het huurcontract afliep.

De Haven van Brussel stelt haar leegstaande gebouw, dat op 15 minuten van het Noordstation ligt, een jaar ter beschikking van de hulporganisaties en hun hub. De migranten kunnen er opnieuw rekenen op verschillende diensten zoals juridische begeleiding, medische en psychische zorg, sociale hulp, het opsporen van familie, kledijdistributie en begeleiding naar nachtopvang.

Momenteel verblijven er opnieuw vooral migranten in het Maximiliaanpark. Zij zullen nu dus weg van het Noordstation moeten gaan om de hub te bereiken. Het is nog afwachten of dat ook een invloed zal hebben op de aanwezigheid van de migranten rond het Noordstation.

Overlast

Nadat de openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in mei nogmaals de overlast aan hun haltes aanklaagde, kreeg het -1 verdieping van het CCN-gebouw, waar de haltes zich bevinden een grondige schoonmaak. Politiepatrouilles zorgen er ook voor dat migranten weggehouden worden aan de haltes en bij de hulporganisaties en hun opvang terecht komen.

De hulporganisaties van de humanitaire hub ijveren intussen nog steeds dat er door de federale regering een echt onthaal- en oriëntatiecentrum in werking gesteld wordt.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Ze werden gewoonweg verplaatst en krijgen nog steeds dezelfde ondersteuning. In plaats van ze op te pakken, op te sluiten in een gesloten instelling in afwachting van hun uitzetting.

 • anna vandenberg

  En al die mensen dragen allemaal financieel bij om de transit vluchtelingen een comfortabele doortocht te geven. Gemakkelijk om je projectje door een ander te laten betalen, mensen die een eerlijk bestaan hebben opgebouwd door inspanningen te leveren en hard te werken. Jonge mannen zouden hun land al niet mogen ontvluchten, mijn voorouders hebben ook gezwoegd in de steenbakkerijen als slaven. Hun grondstoffen, landbouwgrond werden ook opgeëist door de voorgangers van de huidige rijke kaste.

 • gustaaf Van Bever

  Wat zijn het nu? Migranten, gelukzoekers of vluchtelingen ???

 • Lea Van Heybeeck

  Brussel blijft dit maar pamperen zodat dit probleem blijft aandikken. Hoe komt het dat dit probleem met illegalen blijkbaar alleen in Belgie zich stelt? Wat doet men in Nederland, Duitsland enz? Oppakken en terugsturen een krachtdadig beleid voeren is het enige middel.

 • Paul Boutsen

  Door hen weer verder te betuttelen, geef je het signaal dat ze welkom zijn en dat ze hier alles zullen krijgen. Het gevolg kennen we, en het gevolg in de verkiezingsuitslagen ook.