Miet Smet heeft spijt dat ze tegen abortuswet stemde

Miet Smet.
PHOTO_NEWS Miet Smet.
Christendemocratisch boegbeeld Miet Smet heeft er spijt van dat ze in 1990 bij de stemming van de abortuswet het partijstandpunt heeft gevolgd en tegen de wet heeft gestemd. Zo klonk het vandaag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

"Toen de abortuswet ter stemming lag, was er een consigne in onze partij om tegen te stemmen. Ik heb dat ook gedaan, terwijl ik een wetswijziging wou", zo sprak Smet haar spijt uit. De toenmalige CVP stemde dus tegen, maar "we hebben de regering niet laten vallen", voegde ze eraan toe.

Van de christendemocratische parlementsleden koos uiteindelijk enkel de Franstalige Philippe Maystadt voor een onthouding. Nochtans werd er volgens Smet al jaren zwaar over de kwestie gediscussieerd in de CVP, vooral onder impuls van vrouwen. "We hebben aangedrongen op een wetswijziging, maar we hebben dat verloren in de partij."

Als oud-minister van Arbeid liet Smet ook haar licht schijnen over de stand van het sociaal overleg. Dat is "niet meer wat het geweest is" en dat komt "ten dele door de samenstelling van de regering", met N-VA "die eigenlijk weinig banden heeft met het middenveld" en hamert op "het primaat van de politiek". "Dat is gelijk in Rusland. Daar bepaalt de politiek alles en het gevolg is dat er geen sociale partners zijn", aldus Smet.

THINKSTOCK