Mieke Vogels hekelt John Crombez: “Meeheulen met de blingblingjongens van de auto-industrie”

Mieke Vogels (midden) hier tijdens een actie van de klimaatspijbelaars.
Photo News Mieke Vogels (midden) hier tijdens een actie van de klimaatspijbelaars.
Groen-boegbeeld Mieke Vogels haalt in een interview met het weekblad Knack scherp uit naar sp.a-voorzitter John Crombez. Die nam eerder deze maand de klimaatvoorstellen van Groen op de korrel. “Meeheulen met de auto-industrie”, noemt Vogels dat. 

Aanleiding voor de uithaal van Mieke Vogels zijn de uitspraken die John Crombez zo’n twee weken geleden deed. In aanloop naar het sp.a-congres ‘Go Left’ liet hij zich kritisch uit over de Klimaatwet van Groen, die de koopkracht te veel zou aantasten. 

Onder meer het Groen-pleidooi voor een lage-emissiezone in heel Vlaanderen werd daar op de korrel genomen. “Dat klinkt mooi, maar Vlamingen uit de Westhoek of uit Limburg moeten dan hun auto vervangen voor een duurdere elektrische wagen”, zei Crombez toen. “Zorg eerder voor de nodige investeringen in openbaar vervoer. Blijf niet met voorstellen komen die het voor de bevolking moeilijker maken om rond te komen.”

“Crombez trapt in val van multinationals”

Mieke Vogels noemt het ‘fout’ dat de sp.a-voorzitter Groen aanwrijft dat klimaatmaatregelen vooral de minder gegoeden zullen treffen. “Allez jong, dacht ik, heul jij nu ook al mee met de blingblingjongens van de auto-industrie?”, zegt ze in Knack. “Die stellen de lancering van elektrische auto’s ook voortdurend uit ‘omdat de arme mensen anders niet kunnen volgen’.”

Het zijn net de armsten die de klimaatverandering het eerst zullen voelen, stelt Vogels, en “Crombez trapt in de val van de multinationals door arme mensen op te zetten tegen de milieubeweging”.

Sp.a en de klimaatbeweging liepen eerder deze week al eens tegen elkaar aan, toen Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels vond dat de klimaatspijbelaars onderhand mogen ophouden met hun acties. “Haar uitspraak bewijst dat we nog onvoldoende ons punt hebben gemaakt”, reageerde Youth For Climate-boegbeeld Anuna De Wever daarop.

Sp.a-voorzitter John Crombez tijdens 'Go Left'.
BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez tijdens 'Go Left'.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Als ze bij de socialisten het noorden kwijt zijn zijn ze bij groen noord zuid oost west alle richtingen kwijt Gino Denil.Ze gedragen zich als groene dictators kerncentrales zullen dicht gaan dat is hun inzet.Dan gaan ze 50 % stroom aankopen in het buitenland waarvoor we ons GROEN gaan betalen.Dat de geleverde stroom kernenergie is of van bruinkool trekt groen zich niks van aan hun wil is wet.

 • piet devlieger

  Tja, Mieke Vogels, we hebben zoals U niet allemaal pakken geld verdiend als politicus en een gigantische uittredingsvergoeding gekregen, hé. Een nieuwe auto kopen is voor ons niet zo eenvoudig. Trouwens, nu U toch veel tijd hebt lees eens het rapport van de NASA over CO2 en klimaat - en kom dan eens terug.

 • anna vandenberg

  Het lachwekkende van heel de klimaat heisa geprogrammeerd door Groen is dat de helft van hun kiezers niet geïnteresseerd zijn in klimaat of milieu enkel in de gulle sociale zekerheid. Er is nog geen enkel fundamenteel voorstel gedaan door Groen voor een beter klimaat of milieu. Drastisch anders gaan leven, minder met de auto, minder vliegtuigreizen, minder rommel consumeren, duurzamer leven, het is gratis maar verkoopt niet aan het verslaafd brein van de schone schijn economie en media

 • william Masson

  Crombez heeft gelijk.De waarheid over elektrische auto s. Niet alleen de duurder in aankoop maar reken tevens gemiddeld 9000 € voor dossierkosten fluvius,verzwaring aansluiting electriciteit ,kabels en Aansluitpunt. Wie veel kilometers doet mag achter 2 jaar het volledig battreijpack vervangen.wij hebben het geprobeerd. Een euro 6 diesel is pakken ecologischer dan. Groen liegt over de ganse llijn.

 • Lucien Mertens

  Reed/rijdt u niet ook met een zware diesel dienstwagen beste mevrouw Vogels, of doet u de verplaatsingen met de fiets zoals onze weerman?! Geloof ik niet hoor.