Middenveld vreest Vlaamse besparingen

Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu.
Facebook/rv Directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu.
Het middenveld houdt zijn hart vast voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. In een open brief in De Morgen drukken 78 organisaties de vrees uit buitenspel gezet te worden en het slachtoffer te worden van besparingen.

Aanleiding is de mogelijke financiële drooglegging van het Minderhedenforum en gelijkaardige organisaties. In de N-VA-onderhandelingsnota over integratie en inburgering staat dat organisaties "gebaseerd op herkomst of levensbeschouwing" niet langer ondersteund zullen worden door Vlaanderen. Zo komt het Minderhedenforum in het vizier.

De ondertekenaars zijn een bonte verzameling, gaande van vakbonden, over holebivereniging Çavaria tot vrouwenorganisaties als Femma of KVLV, maar ook Chirojeugd Vlaanderen of ouderenorganisatie Okra sloten zich aan. "Dat wijst erop dat de ongerustheid breed gedragen is. Ook die organisaties vrezen voor verdere besparingen", zegt Sarah Scheepers van Ella vzw, een vrouwenorganisatie die het initiatief steunt.

Ze wijst erop dat het middenveld drempels kan verlagen tussen burger en overheid. "Mensen in een zwakke positie, die anders nauwelijks gehoord worden, kunnen collectief wel degelijk hun stem laten horen. Het middenveld kan blinde vlekken van het beleid invullen", klinkt het.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rony Anseeuw

  Ook de subsidies aan de pers mogen afgebouwd worden.

 • Fons Casteels

  Wie de lijst van ondertekenaars bekijkt, weet dat het geen middenveldorganisaties zijn, maar een bont allegaartje van linkse vzw's. Naast de twee stajersvakbonden zijn dat o.a.: Federatie Marokkaanse Verenigingen, Federatie Wereldvrouwen, Hand in Hand Tegen Racisme, Hart Boven Hard, Kif Kif, Progress Lawyers Network, Turkse Unie van België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen. En de allerbelangrijkste: vzw “Verenigde Verenigingen”. Shakespeare zou zeggen "what’s in a name?"

 • DIRK VAN DESSEL

  Het wordt tijd . Zou een "Minderhedenforum sponsoren met subsidies geen autochtonofobe discriminatie zijn, politiek-correct ontaard schijnheilig vermomd als "positieve actie"(sic) ?

 • Denis Stock

  Weer jobs op de helling in geiten wollen sokken industrie en boomknuffelaars.

 • Marco Maerten

  Al diegenen die het middenveld zo graag aanvallen zoals uit onderstaande domme reacties blijkt,vergeet niet dat U er ZELF ook deel van uit maakt. Het is zo makkelijk om steeds karikaturen te maken van mensen die zich enorm inzetten terwijl grote bedrijven (zo'n 850 in Belgie) met alles wegkomen en nog bezwijken onder fiscale VOORDELEN terwijl hun werknemers vaak uitgebuit worden.