Michel wil premier blijven, maar enkel “zonder communautair geruzie”

Charles Michel.
AFP Charles Michel.
Premier Charles Michel wil zichzelf opvolgen als eerste minister. Voorwaarde is wel dat het gebeurt op basis van een “sterk regeerakkoord en zonder communautair geruzie”, met een sterke ambitie voor meer jobs en binnen een sterke ploeg. Dat heeft de ontslagnemende premier vanavond verklaard in het Eén-programma Iedereen Kiest.

Tot nu toe heeft de premier zich nog niet expliciet willen uitspreken over een kandidatuur voor een tweede termijn als premier.  Een kleine week geleden noemde hij de vraag naar een kandidatuur voor een tweede termijn nog voorbarig en luidde het dat hij kandidaat-volksvertegenwoordiger was in Waals-Brabant.

In het verkiezingsprogramma van vanavond gaf Michel aan een tweede termijn te zien zitten, weliswaar op voorwaarde dat het communautaire opnieuw achterwege blijft en dat de ploeg inzet op jobcreatie. "Ik ben iemand die altijd mijn verantwoordelijkheid opneemt", luidde het.

N-VA

Op de vraag of hij opnieuw met N-VA in zee wil gaan, moest de premier het antwoord schuldig blijven. "Dat hangt van het project af", aldus Michel. "Op dit moment in de campagne is het voor mij moeilijk voor te stellen wat de echte prioriteit is van N-VA voor de toekomst".

Hij stelde daarbij dat de N-VA "twee gezichten" heeft, met een pleidooi voor "het communautaire, een meer onafhankelijk Vlaanderen, enzovoort. Mijn project is één van meer hervormingen". 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Nee bedankt, voor mij en ik denk voor vele Vlamingen wordt het tijd voor een Vlaamse premier.

 • Mady Vermeulen

  Natuurlijk wil Michel de macht behouden, en de voorwaarden blijven stellen voor een partij die dubbel zo groot is als de zijne. Dat is democratie op zijn Michels. Typisch voor een francofoon die pretendeert aan de goede kant van de geschiedenis te staan.

 • Paul Vanmaldeghem

  Ik vrees dat dit een ijdele droom zal zijn meneer Michel. Maar geen zorg, Europa lonkt, postjes te verdelen heel binnenkort.

 • Freddy Van Hulst

  ik zie hier vaak reacties dat de NVA een graairegering is: wat denk je dat het gaat zijn met Groen of de sossen aan de macht???? denken jullie nu echt dat alles goedkoper en/of gratis gaat worden? Ik hoor die alleen maar bezig over meer belastingen.

 • Daniel Bamps

  Hij wil premier blijven maar met NVA in een nieuwe regering kan hij het vergeten.Niet zonder reden.