Michel wil klimaatwijziging in beleid ontwikkelingshulp

UNKNOWN

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele werkt op vraag van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) aan een rapport met voorstellen over hoe de klimaatverandering kan worden opgenomen in het beleid rond ontwikkelingshulp.

Ontwikkeling
Op een conferentie in het Egmontpaleis, waar ook prinses Astrid present tekende, maken verschillende nationale en internationale experten hun opwachting om zich over het verband tussen klimaat en ontwikkelingsprojecten te buigen. Naast de gekende gevolgen van de klimaatverandering, heeft het fenomeen ook een directe impact op de duurzaamheid van de ontwikkelingsacties. Zo stelde de Wereldbank al dat een kwart van de ontwikkelingsprojecten op termijn te lijden dreigt te hebben onder de klimaatverandering.

Belgisch voorbeeld
Doel van de conferentie is dat er concrete voorstellen worden gedaan. Van Ypersele zal de output verwerken in een beleidsvoorstel voor minister Michel. Dat zou tegen de zomer op tafel moeten liggen. De minister merkte ook op dat vandaag slechts twee procent van de projecten op klimaatgevoeligheid worden getoetst. Hij heeft alvast de ambitie om de klimaatverandering systematisch in het beleid rond ontwikkelingssamenwerking op te nemen en hoopt dat het Belgisch beleid een voorbeeld kan worden op wereldvlak. (belga/gb)

UNKNOWN