Michel wil dossier zware beroepen nog deze legislatuur afkloppen

BELGA
Premier Charles Michel wil het dossier van de zware beroepen nog afwerken voor het einde van de legislatuur. Dat zegt hij op RTL.  Mensen met een zwaar beroep zouden vroeger met pensioen mogen, of krijgen een hogere pensioenuitkering.

De basiscriteria liggen al vast: fysiek zware jobs, banen met onregelmatige uren of met een veiligheidsrisico kunnen erkend worden als zwaar beroep. Stress kan daarbij een verzwarend criterium zijn. 

Lijst

Het voorontwerp van wet wordt deze week nog besproken in het comité A en het beheerscomité van de federale pensioendienst, luidt het. Daarna wordt samen met de sociale partners een lijst van zware beroepen opgesteld.

Michel wil graag nog voor de verkiezingen van mei 2019 landen met het ontwerp. "Ik wil graag deze legislatuur nog een beslissing nemen. We willen dat debat zo breed mogelijk voeren, met alle sociale partners rond de tafel", aldus de premier.

Minister van Penisoenen Daniel Bacquelaine.
BELGA Minister van Penisoenen Daniel Bacquelaine.

Redelijk blijven

Minister van Penisoenen Daniel Bacquelaine (MR) zei donderdag in de Kamer dat de hervorming op 1 januari 2020 in werking moet treden, zoals voorzien. "Ik weet dat de verwachtingen met betrekking tot dit dossier hoog zijn. Maar we moeten redelijk blijven. Niet alle beroepsfuncties zullen als zwaar erkend kunnen worden", stelde Bacquelaine na de grote pensioenbetoging vorige week.

Ook hij beloofde dat de opmaak van de lijsten met zware beroepen zal gebeuren in overleg met de sociale partners. 
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Bourgeois casht iedere maand 920 € pensioen omdat hij twaalf jaar schepen van Izegem is geweest . Let op, dit is bovenop zijn riante wedde van minister president ; Dat soort nva figuren zullen eens gaan bepalen hoe het voor ons zal lopen . Hoe durven jullie ? De Wever nooit aanwezig ,wel opstrijken , Koen kennis , foei,foei !

 • Erik Desloover

  ministers van pensioen van 1988 - 2011 PS & Spa ; 2011 - Ovld en MR , i rest my case

 • Emi De graeve

  Hoe zwaarder het beroep, hoe lager het pensioen... politiekers cumuleren met meerdere pensioenen. Als ge een zwaar beroep beroep hebt dan zijt ge te moe om gans uw leven aan cumul te doen.

 • Sebastian Peeters

  Zware beroepen begint op een lachertje te lijken. De enigen met een zogezegd zwaar beroep, zijn diegenen met een vakbond die zorgt voor hun eigen egoïsme.

 • Jan Dekoninck

  Misschien moeten we ook zoiets uitvinden als " lichte beroepen" ;-)