Michel vraagt Nationale Veiligheidsraad strijd tegen antisemitisme en racisme op te voeren

Eerste minister Charles Michel (foto) geeft de Nationale Veiligheidsraad opdracht om de operationele middelen in de strijd tegen antisemitisme, racisme en xenofobie te versterken. Dat zei de premier tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België gisterenavond.
Photo News Eerste minister Charles Michel (foto) geeft de Nationale Veiligheidsraad opdracht om de operationele middelen in de strijd tegen antisemitisme, racisme en xenofobie te versterken. Dat zei de premier tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België gisterenavond.
Eerste minister Charles Michel geeft de Nationale Veiligheidsraad opdracht om de operationele middelen in de strijd tegen antisemitisme, racisme en xenofobie te versterken. Dat zei hij donderdagavond tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) in Concert Noble in Brussel. 

Hij drukte er zijn afschuw uit over de activiteiten van de extreemrechtse groep Schild & Vrienden, maar ook over de recente racistische beledigingen aan het adres van een Franstalige tv-presentatrice en over antisemitisch geweld in het algemeen.

"We kunnen niet aanvaarden dat een presentatrice beledigende en haatdragende berichten krijgt vanwege haar huidskleur. We kunnen evenmin de onthullingen aanvaarden van de tv-reportage gisteren, waarin het verwerpelijke gedrag van een groep individuen wordt aangeklaagd. Ik weet ook dat Joden beledigd worden, soms zelfs ruw behandeld. Omdat ze Joden zijn. Dat kinderen in scholen lastiggevallen worden omdat ze Jood zijn. Dit gedrag tolereren we niet, noch dat het gebagatelliseerd wordt. Ik heb het al gezegd en ik blijf het herhalen: een België zonder Joden is geen België", zei Michel in de toespraak.

Daarna ging de premier dieper in op de reportage over Schild & Vrienden. "Dit soort rassenhaat, seksisme en zelfs Hitler-adoratie is ontoelaatbaar en verwerpelijk. Maar spijtig genoeg is het geen uitzondering. In heel Europa zie je radicalisering, in verschillende vormen, opduiken. Op het internet maar ook op straat of in het publieke debat", zei Michel. Hij verwees naar de betogingen in het Oost-Duitse Chemnitz, waarbij neonazi's migranten zouden hebben aangevallen.

"Geen straffeloosheid"

"We kunnen verontwaardigd zijn en geschokt. Maar dit volstaat niet. Zonder uitzondering moet er hard worden opgetreden. Het enige antwoord is géén straffeloosheid. Onze democratie tolereert geen racisme en uitsluiting. Iedereen heeft rechten en plichten. Maar in een rechtsstaat kan niet alles worden gezegd of gedaan. Onze veiligheidsdiensten zijn en moéten alert blijven. Ik ga trouwens de Nationale Veiligheidsraad opdracht geven om de operationele middelen tegen antisemitisme, racisme en xenofobie te versterken. De angst moet van kamp wisselen." 

Michel zei ook dat hij de nodige middelen blijft inzetten om de veiligheid te garanderen van Joodse instellingen en andere strategische plaatsen.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vital verstraten

  Ben blij dit te horen. Dit betekent dan ook dat de racistische federale kieswet wordt aangepast waar Belgen die in Vlaanderen wonen maar voor 75 porcent meetellen wij deze zogezegde democratische verkiezingen. Wat met artikel 10 en 11 van de Belgische grondwet ? schijnbaar niet van toepassing voor de Vlamingen?. Wie is hier racistisch ?

 • Jef Lois

  Michel en wat met de 9 MILJARD tekort op de begroting voor 2019 in een periode van nul rente en een goed draaiende economie, en dan jezelf en de vuile leugenaars van Nationalisten maar bestoefen.

 • emiel wouters

  En waarom niet tegen slechte politiek en zakkenvullen? Dit zijn de oorzaken dat we extreem rechtser worden. Pak eerst dat probleem aan en dan zullen de burgers gematigder worden.

 • KEN MOONS

  De grootste antisemitische groep is niet de blanke belg hoor Michel. Soms eens uit uw ivoren toren komen

 • GERARD DE PELECIJN

  In een oorlog nooit geweten dat een generaal tegen zijn eigen soldaten vecht!