Michel tegen Hedebouw: "De cijfers van uw studiedienst, Venezuela waardig, interesseren me niet"

photo_news
In het debat over de regeringsverklaring in de Kamer heeft premier Charles Michel uitgehaald naar PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. "U bent een populist", zei Michel, nadat Hedebouw opnieuw vragen stelde bij de kwaliteit van de jobs die er onder deze regering zijn bijgekomen.

In zijn state of the union sprak premier Michel het beeld tegen dat de jobs die er zijn bijgekomen enkel kwetsbare jobs zijn. PVDA'er Hedebouw zwaaide woensdag met een tabel van de RSZ waaruit moet blijken dat er van de 60.000 jobs die er vorig jaar bijkwamen slechts 39.000 voltijdse banen waren.

"U bent een populist. Wij geloven geen moment in uw communistische, retrograde recepten, die enkel leiden tot meer armoede en waarin er zelfs geen debat meer zou zijn over de kwaliteit van de jobs, want er zal gewoonweg geen werk meer zijn. De geschiedenis heeft dat aangetoond", zei Michel. "De cijfers van uw studiedienst, Venezuela waardig, interesseren me niet."

Volgens de premier zijn er volgens de Nationale Bank op drie jaar tijd 130.000 tot 146.000 jobs bijgekomen en zijn de flexijobs daarbij niet meegeteld. Interimwerk wijst op economische heropleving en een interimjob leidt vaak tot een stabiele baan, zei de premier. Hij wees er ook op dat velen vrijwillig voor deeltijds werk kiezen. Het aantal vrouwen dat halftijds werkt is gedaald en het aantal 4/5-jobs is toegenomen omdat meer mensen voor zo'n loopbaan kiezen, zei Michel.

photo_news

Rond 20.30 uur was het debat afgelopen. Morgen om 15.15 uur stemmen de Kamerleden over het vertrouwen in de regering-Michel. Na de tussenkomsten van alle fracties gaf premier Michel nog een korte repliek. Over klimaat zei de premier dat er in de loop van de komende twee tot drie maanden keuzes zullen gemaakt moeten worden, samen met de gewesten. Voor het overige herhaalde Michel wat er in zijn regeerverklaring stond en verdedigde hij het bilan van zijn regering. "Is alles perfect? Neen, niet alles is perfect. Er is nog veel werk", zei Michel, die nog eens zei dat zijn regering tot het einde van de rit wil doorwerken.

De thematische besprekingen met de vakministers, die traditioneel na de repliek van de premier volgen, werden dit jaar niet gehouden.
68 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jean Bracke

  Teveel regeringen, kosten alleen veel geld. Teveel zelfstandigen, kosten alleen nog meer geld: werken niet zelf mee maar moeten geld kunnen verteren om hun dagen te vullen. Die werkelozen kosten ons meer dan de werklozen.

 • marc bolders

  Beste Lucassen deze regering haalt geld op van zijn burgers (loondienst en pensioen)die abnormaal veel belasting betalen op hun bescheiden inkomsten, om het vervolgens door te storten naar bedrijven die het doorstorten naar aandeelhouders die het verstoppen in Panama er winsten op maken maar geen of belachelijk weinig belasting betalen Uiteindelijk is dat het profitariaat. Wij werken heel ons leven al en toch worden wij fiscaal gepluimd dus de zever van De Wever is aan mij niet besteed.

 • marc bolders

  Hedebouw komt op voor een eerlijke verdeling, Michel komt op om zo weinig mogelijk te verdelen. De Wever komt op om niets te verdelen.

 • Gino Denil

  Kapitalisme was vroeger de verkeerde keuze. Dat leidde halfweg de 19e eeuw al tot financiële crisissen en roofbouw op mens en milieu. Daardoor ontstond die tussenweg van een democratisch door de overheid gereguleerde vrije markteconomie met de nodige herverdelingsmechanismen. Dat neoliberale globalisten dat willen afbouwen en terug willen naar dat ongebreideld kapitalisme is die verkeerde keuze nog eens herhalen.

 • Ramon Simon

  Kapitalisme was vroeger de juist keuze. Maar een vorm van communisme is het einddoel. Eeuwige groei is niet mogelijk, onze bronnen geraken uitgeput. We hebben steeds minder jobs nodig terwijl we een stijging van welvaart ziet waarvan enkel de 1% profiteert. Een meer eerlijke herverdeling dringt zich op en een economie in behoeft van de mens. Als je ons BBP neemt en eerlijk zou verdelen kom je op een 3800 euro per maand per inwoner. Kan je eens over nadenken.