Michel schiet met scherp op Di Rupo: "Miserie, miserie, miserie? Misschien heeft hij het over zijn eigen stad"

Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR).
Belga Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR).
Premier Charles Michel heeft fors uitgehaald naar zijn voorganger en PS-voorzitter Elio Di Rupo. De eerste minister kon het maar matig appreciëren dat Di Rupo gisteravond kritiek had geuit op het arbeidsmarktbeleid van de federale regering. "Ik heb geen lessen aan te nemen van iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen", viel Michel uit.

De mantra van de huidige regering is "jobs, jobs, jobs". De ploeg-Michel pakt dan ook graag uit met cijfers van allerlei instanties, zoals de Nationale Bank of het Planbureau, die de jobaangroei in ons land in de verf zetten.

Tijdens de nieuwjaarswensen van zijn partij bestempelde PS-voorzitter Di Rupo het beleid van deze regering echter als "miserie, miserie, miserie". Hij stelde dat de regering-Michel er onvoldoende in geslaagd is banen te creëren en dat de regering vooral werk heeft gemaakt van slecht betaalde flexi-jobs.

"Misschien is hij fan geworden van FC De Kampioenen"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak dat laatste eerder op de dag al tegen. In de plenaire vergadering van de Kamer schakelde premier Michel een versnelling hoger. "Misschien is mijn voorganger fan geworden van FC De Kampioenen (een verwijzing naar "miserie, miserie, miserie", een uitspraak die in de reeks geregeld valt, red.), ofwel verwijst hij naar zijn eigen partij, ofwel gaat het over Bergen (de stad waar Di Rupo burgemeester is, red.)", stelde de eerste minister.

Hij verweet Di Rupo ook dat deze uitspraken "van iemand die één van de hoogste functies heeft bekleed", zijn geloofwaardigheid niet ten goede komen. De volumeknop bij zowel de premier als op de PS-banken ging helemaal open toen Michel verklaarde geen lessen aan te nemen heeft van "iemand die aan het hoofd stond van een regering in een periode waarin 25.000 banen in de privé verloren gingen. Dat is het resultaat van uw keuzes en uw beleid", hekelde de premier.

PS-fractieleider Ahmed Laaouej herinnerde de premier er aan dat zijn partij MR ook deel uitmaakte van de regering-Di Rupo.

Fake news

Ook staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) stelde dat Di Rupo "fake news" verspreidt. "In de 170.000 gecreëerde jobs zitten geen flexi-jobs. In plaats van de mensen iets voor te liegen, zou hij beter de mensen gunnen dat ze iets kunnen bijverdienen", aldus De Backer.

De staatssecretaris haalt cijfers aan van de RSZ om de kwaliteit va de gecreërde jobs te staven. "Meer dan 8 op de 10 jobs zijn immers minstens vier vijfde jobs", weet De Backer. Hij noemt de flexi-jobs een groot bijkomend succes. "De horeca telde eind vorig jaar 28.400 mensen die iets bijverdienden met een flexi-job. Dat is een toename met de helft in een jaar".

 Sinds 1 januari zijn de flexi-jobs uitgebreid naar bakkers, winkels, kappers, slagers en gepensioneerden. Intussen boden volgens De Backer al 685 gepensioneerden zich aan voor een flexi-job.
105 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • rik lagrou

  ik vind dat de mensen flexi job zouden moeten weigeren want niet verplicht zou dan eens willen zien wat wetgever gaat doen als personeel niet aan zulke voorwaarden wil werken!!

 • Jozef Dezeeuw

  Ben geen fan van Di Rupo, maar hij heeft wel gelijk.

 • james vroman

  nee hij had het over u beleid ..volgens Belga ..

 • Roger Deprez

  Merkwaardig wat Di Rupo zegt, hij zou veel voor eigen deur keren en zich afvragen wat zijn PS ministers 23 jaar lang gedaan hebben op pensioenen voor de privé sector pensioen namelijk NIETS, bewijs bekijkt het gem.pensioen in de privé sector nauwelijks 1100 euro.

 • Marc Baeyens

  De PS staat voor 'corruptie, mandaten, liegen'. Neem het recentste voorbeeld, de burgemeester van Brussel Close en absolute mandatenkoning, wilde zelf het goede voorbeeld tonen maar blijft nu toch voorzitter van een super-vzw met 37 miljoen euro omzet.