Michel roept kibbelkabinet tot de orde

Nog deze week overleg over situatie mantelzorgers

Vlnr vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), premier Charles Michel (MR) en vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
BELGA Vlnr vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), premier Charles Michel (MR) en vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Premier Charles Michel (MR) is het beu dat zijn ministers elkaar en plein public allerhande beschuldigingen naar het hoofd werpen. "Wie wat heeft voorgesteld, telt niet. We zijn collectief verantwoordelijk voor het regeerakkoord", zo zegt hij vandaag in De Standaard. De premier wil ook nog deze week maatregelen nemen die de financiële situatie van mantelzorgers moeten verbeteren.

Vorige week ontstond er voor de zoveelste keer een rel tussen CD&V en N-VA binnen de federale regering. Na de ophef over de geschrapte vrijstelling voor werkloze mantelzorgers om actief op zoek te gaan naar werk en de bijbehorende premie, duwde N-VA-vicepremier Jan Jambon in 'De zevende dag' de schuld in de schoenen van zijn collega Kris Peeters (CD&V). Die zou als coformateur zelf die afschaffing hebben voorgesteld, wat CD&V staalhard ontkende.

Voor premier Michel lijkt die beschuldiging nu de druppel geweest te zijn. Hij roept in De Standaard zijn coalitiepartners op om te stoppen met ruziemaken. "De regering moet dat collectief en als een ploeg uitvoeren. Alleen op deze manier kan ze een oplossing zoeken voor de mantelzorgers."

Die oplossing moet er trouwens op korte termijn komen. Vandaag al komt een werkgroep bij elkaar om te kijken welke maatregelen er genomen kunnen worden om de situatie van mantelzorgers te verbeteren. De beslissing om werkloze mantelzorgers niet langer vrij te stellen van het zoeken naar werk, wordt in elk geval teruggedraaid. Maar daarnaast zou er ook extra hulp voorzien worden voor mantelzorgers die wel al werken. Premier Michel is er naar verluidt als de dood voor dat zijn regering als te asociaal wordt weggezet.