Michel: “Regering vóór november niet onmogelijk”

Charles Michel.
BELGA Charles Michel.
Volgens eerste minister Charles Michel is het niet onmogelijk een federale regering te vormen voor november. Op 1 november vertrekt Didier Reynders naar de Europese Commissie, op 1 december wordt Michel zelf voorzitter van de Europese Raad.

"Voor de toekomst van ons land hoop ik dat er zo snel mogelijk een regering is met een meerderheid in het parlement", zei Michel vandaag in de commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer. “Ik denk dat dat niet onmogelijk is voor 1 november.”

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten lanceerde nogmaals een oproep om nu echt aan de coalitievorming te beginnen. "De verkiezingen zijn al drie maanden geleden, de vakantie is voorbij. Laat ons de verkiezingscampagne stopzetten en beginnen te praten.”

Groen uit de boot
Woensdagavond brachten informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte een tweede keer de zeven partijen rond de tafel die nog in de running zijn voor de federale regering: PS, MR, N-VA, Open Vld, CD&V, sp.a en Groen. Voor de twee rapport gaan uitbrengen bij de koning op 9 september zou er nog een vergadering plaatsvinden. 

Uit goede bron wordt vernomen dat Groen daar niet meer zal uitgenodigd worden. Groen heeft op het federale niveau immers haar lot aan Ecolo verbonden, terwijl die partij elk gesprek met N-VA weigert. Sommige andere partijen aan de tafel willen dan weer niet besturen met de groenen.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  Als de Vlaamse partijen op alles JA knikken is er deze maand een regering.Maar hopelijk blijven de 2 trado partijen hun been ook stijf houden.Liever geen regering dan een regering die de Vlamingen nog eens uitperst om de Walen en Brusselaars in hun hangmat te laten liggen.Terug verkiezingen hopelijk NVA en VB met een grote meerderheid de grootste gedaan met die trado ja knikkende beunhazen.

 • Wilfried Vanden Berg

  Met andere woorden . Ik heb een grote schuldenberg en een grote puinhoop achter gelaten , en nu mogen jullie die opkuisen. Ik ben weg naar Europa. België trek je plan, ik ben weg. Dat wil hij zeggen.

 • danny janssens

  dan nog liever PS groen VB en een progressief links beleid op sociaal economisch vlak dan moet VB hierover tenminste kleur bekennen. Pensioen op 60j 1500 euro netto minimum. Weg bedrijfswagens en andere fiscale aftrekposten voor bedrijven

 • etienne bies

  Zij die tegen Michel zijn.......Was de MR als enige Waalse partij niet gestapt in de regering , dan hadden we misschien nooit een regering gehad in 2014.Zij die tegen Michel zijn.......het is wel de NVA die de stekker uit de regering heeft getrokken......

 • Jan Verstrepen

  Judas gewoon een Judas.