Michel reageert boos op eisen N-VA en "laat zich niet intimideren door chantage”: “Voorwaarden zijn onaanvaardbaar”

“N-VA legt vier eisen op tafel voor steun aan Michel II”: staatshervorming mogelijk maken, begroting, volledige arbeidsdeal en migratiepact

BELGA
De N-VA heeft afgelopen weekend zijn eisen voorgelegd aan premier Charles Michel (MR) om diens minderheidsregering van MR, CD&V en Open Vld te blijven steunen. De partij formuleerde daarbij vier concrete eisen. Michel reageerde alvast dat hij zich “niet laat intimideren door de chantage van N-VA in verband met de stemming van de begroting”. CD&V en Open Vld willen evenmin weten van bijkomende voorwaarden. “Nadat we een helpende hand aanboden, reageert men brutaal dat men ons niet nodig heeft”, aldus N-VA-fractieleider Peter De Roover bij Terzake. “En we gaan niet zomaar akkoord met een verwaterde versie van gemaakte afspraken." 

Volgens de eerste minister laat N-VA zijn goedkeuring van de begroting afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel de confederale vlucht vooruit. “In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar”, aldus premier Michel in een erg duidelijke mededeling. “De regering werkt voort om de belangen van de burger te verzekeren, meer in het bijzonder op het vlak van koopkracht, veiligheid en de klimaatuitdagingen. De begroting is in de commissie goedgekeurd en ondersteund door de minister van Financiën (toen N-VA’er Johan Van Overtveldt, TT)”, aldus de premier. “Daar is sindsdien geen euro meer aan veranderd.” Maar bij N-VA zeiden Theo Francken en Geert Bourgeois vanmorgen voor aanvang van het partijbureau al dat de begroting “meer is dan wat tabellen en cijfers”. “De begroting is gekoppeld aan het beleid.”

Zoals bekend heeft de minderheidsregering-Michel II maar 52 op de 150 Kamerzetels en heeft ze dus de steun van andere partijen nodig om bijvoorbeeld deze week de begroting goedgekeurd te krijgen. Alvast N-VA verklaarde in een resem weekendinterviews zijn vel duur te willen verkopen. 

Vier eisen

Concreet heeft N-VA vier eisen op tafel gelegd, die Michel momenteel aftoetst bij de overblijvende coalitiepartners. Allereerst zou N-VA willen dat het parlement grondwetsartikels voor herziening vatbaar verklaart, schrijft De Tijd. Enkel op die manier kan er een nieuwe staatshervorming komen en heeft de N-VA uitzicht op het gevraagde confederalisme. “De herziening van de grondwet moet urbi et orbi worden gerealiseerd, zoals afgesproken in de geheime Atoma-schriftjes”, zegt een anonieme N-VA’er aan De Tijd. “We hebben de communautaire eisen vijf jaar lang aan de kant moeten schuiven”, zegt volksvertegenwoordiger Peter De Roover (N-VA) nog bij Terzake. “Die Atoma-schriftjes zijn bindend.” 

Ook wil de partij dat de
begroting zoals afgesproken wordt uitgevoerd en dat er geen nieuwe belastingen bijkomen om eventuele tekorten te dichten. “We kunnen die begroting niet meer in de gaten houden nu we geen deel uitmaken van de regering”, aldus De Roover. Al was de begroting geen groot succes (er is nog steeds een begrotingsgat) met N-VA erbij, De Roover gelooft dat huidige regeringsleden misschien nog wat “in het rond strooien”. “De verkiezingen naderen en de verleiding zal erg groot zijn om Sinterklaas te spelen.” 

Bovendien moet de Arbeidsdeal uit het Zomerakkoord volledig worden uitgevoerd, dus inclusief de felbegeerde snellere daling van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, de zogenaamde degressiviteit.

Vlnr. Jan Jambon, N-VA-voorzitter Bart De Wever, Zuhal Demir en Theo Francken.
Photo News Vlnr. Jan Jambon, N-VA-voorzitter Bart De Wever, Zuhal Demir en Theo Francken.

Lees ook: Jambon (N-VA) had “constructief gesprek” met Michel, maar Reynders drukt hoop op vertrouwensstemming de kop in

Migratiepact

Vierde eis zou toch nog een vraag rond het VN-migratiepact zijn. Woensdag wordt daarover finaal gestemd op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York. Ons land zal daarbij voor het pact stemmen, in lijn met de goedkeuring in Marrakesh zelf vorige week. N-VA zou niet langer vragen dat België zich bij de stemming onthoudt, maar er zou “nog iets anders mogelijk zijn”. 

Mogelijk gaat het over het algemenere migratiebeleid. N-VA wil dat het beleid van Theo Francken gewoon wordt verdergezet. “Ik wil niet in mijn gezicht worden uitgelachen met aan de ene kant een voluntaristisch beleid inzake migratie en aan de andere kant een begroting die ik zogezegd zou moeten steunen”, zei voorzitter Bart De Wever vorige week al.

Peeters: “Zo werkt het niet”
CD&V-vicepremier Kris Peeters neemt net als Michel het woord ‘chantage’ in de mond. Hij benadrukt dat dezelfde begroting met hand en tand verdedigd werd door toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Nu vier voorwaarden aan die goedkeuring koppelen, zo werkt het niet”, klinkt het uit zijn mond.

Alexander De Croo (Open Vld) riep op om te stoppen met steeds maar nieuwe spitsvondigheden te zoeken.  “Verlies geen tijd met politiek theater. We zijn bezig met een discussie over de begroting, confederalisme heeft daar niets mee te maken.”

Morgen interpellaties in de Kamer
Morgen wordt premier Michel in de plenaire Kamer verwacht. Daar staan interpellaties geprogrammeerd over de politieke toestand. Het ziet er niet naar uit dat de premier het vertrouwen in zijn regering zal vragen - wat ook lastig is als je maar 52 van de 150 Kamerzetels in handen hebt - dus is het uitkijken of sp.a de daad bij het woord voegt en effectief een motie van wantrouwen indient. De stemming daarover vindt ten vroegste 48 uur later plaats. Donderdag dus, wanneer ook de bespreking en stemming over de begroting op de agenda staat.

Michel voerde zaterdag overleg met de sociale partners in de Groep van Tien.
BELGA Michel voerde zaterdag overleg met de sociale partners in de Groep van Tien.

Motie van wantrouwen?

Morgen komt premier Michel naar het parlement om tekst en uitleg te geven. Verschillende oppositiepartijen vragen dat de regering een vertrouwensstemming zou vragen, maar vicepremier Didier Reynders van MR drukte die vraag vanmorgen de kop in. Michel komt morgen enkel antwoorden op de interpellaties, klonk het stellig. Alvast sp.a kondigde aan een motie van wantrouwen in te dienen als de premier niet zelf het vertrouwen vraagt. N-VA reageert dan weer geheimzinnig. “Hoelang zou u het volhouden als regeringsleider met slechts één derde meerderheid”, reageert Peter De Roover retorisch op de vraag van Kathleen Cools (Terzake) waarom N-VA geen motie van wantrouwen indient. 

Op de RTBF-radio waarschuwde Michel vanmorgen voor vervroegde verkiezingen. Het zijn immers enkel de federale verkiezingen die dan vroeger dan gepland zouden plaatsvinden. De Europese en regionale verkiezingen blijven einde mei geprogrammeerd. “Er is dus een reëel risico op immobilisme en blokkage tijdens het volledige jaar 2019. Dat zou niet goed zijn voor de burgers”, aldus Michel. “Maar mocht het parlement dat willen, bijvoorbeeld door een motie van vertrouwen weg te stemmen of een motie van wantrouwen te steunen, dan zou dat een signaal zijn van het parlement”. 

Lees ook: Motie van vertrouwen of constructieve motie van wantrouwen: wat is het en hoe werkt het nu juist?

Ahmed Laaouej.
BELGA Ahmed Laaouej.

“Michel is enkel op zoek naar anti-sociaal verbond met N-VA”

Op steun van de PS, na N-VA de tweede grootste fractie in het parlement, hoeft Michel alvast niet te rekenen. Premier Michel “is enkel op zoek naar een nieuw verbond met de N-VA om zijn rechts beleid van afbraak en sociale scheuring voort te kunnen zetten”, stelt PS-kamerfractieleider Ahmed Laaouej.

Michel heeft “sinds vrijdagnamiddag enkel contact gehad met de N-VA”, stelt Laaouej vast. Volgens de Franstalige socialist is de premier “niet op zoek naar steun in het parlement om de koopkracht te verhogen of de klimaatambities op te trekken”.

Peter De Roover.
BELGA Peter De Roover.


De Roover: “Willen Zweedse erfenis bewaken”

“De Zweedse regering is stopgezet, maar wij hebben steeds gezegd dat we de Zweedse erfenis willen bewaken”, reageert N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. “Als ik hoor dat men het nu plots over chantage heeft, dan stel ik vast dat de Zweedse erfenis wordt stopgezet en dat de regering wel degelijk een andere richting wil uitgaan.”

“Moest N-VA nu buitensporige eisen hebben gesteld, dan zou ik hier nog begrip voor hebben”, klinkt het. “Maar hier is niets speciaals aan.” 

Hoe moet het nu verder volgens De Roover? “Een regering met de steun van amper een derde van het parlement, is - mag ik hopen - geen optie. De Zweedse hand wordt weggeduwd. Dan komt er ofwel een regering Michel III met de steun van links en de PS, ofwel gooit men de handdoek in de ring.”
345 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  Ach stop gewoon met de waarheid te verdraaien aub. 1. NVA zweeg 2 jaar en werd dan plots brut wakker. 2. Ze zagen dat er een opinie was die men kon uitspelen, het VN pact. 3. De chantage begon onmiddelijk. 4. BDW wrong zich in bochten om de schuld niet te krijgen. 5. Men maakte een akkoord onmogelijk. 6. NVA pleegde opnieuw chantage. Wiens schuld is het hier?

 • SAM Bedfort

  Michel denkt dat hij sterk staat na de stemming voor Marrakesh. maar het volk zijn ongenoegen is groot, zeer groot en wordt elke minuut groter. Het graaien, nu de aankondiging dat de Belgen graag meer betalen voor het EU werkloosheidsuitkeringen na een dag werken voor buitenlanders. Politici zijn wereldvreemd.

 • nicole pottier

  De linkse partijen schrijven dit maar n-va heeft tot nu toe maar dan 28 percent, de mensen zijn zo simpel dat ze daar intrappen , , de linkse zullen wel al een akkoordje met de koning hebben in verband met herverkiezing,

 • Fernando Di Giambattista

  En toch heeft de NVA weer toegevingen gedaan op de migratiepact aan Michel. Mensen er is maar 1 partij die al 30 jaar de waarheid voorspelde en steeds aan de kant geduwd is.Welke partij moeten wij nog dan geloven.Ik weet het wel.

 • Wilfried Vanden Berg

  Hij wil nog heel graag dat gratis reisje naar New-York . Samen met Peeters.dit doet ook graag plezier reisjes op ander mans kosten.