Michel Lelièvre, oud-handlanger van Dutroux, heeft gevangenis verlaten

Michel Lelièvre heeft de gevangenis na een straf van 23 jaar verlaten.
AFP, Photonews Michel Lelièvre heeft de gevangenis na een straf van 23 jaar verlaten.
Michel Lelièvre (48), de voormalige kompaan van Marc Dutroux, heeft vanmiddag de gevangenis verlaten. Dat melden Waalse media en het nieuws wordt bevestigd door het Gevangeniswezen.

Iets voor 11 uur deze voormiddag heeft Lelièvre de gevangenis van Itter, in Waals-Brabant, verlaten, aldus Sudinfo. 

Lelièvre kreeg in 2004 als lid van de bende-Dutroux 25 jaar cel. Hij werd toen schuldig bevonden aan een lange reeks aanklachten, waaronder die van foltering en opsluiting van vier meisjes. Twee van hen, An Marchal en Eefje Lambrecks, overleefden de gruwel niet.

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank besliste eind september al dat de intussen 48-jarige Lelièvre na een celstraf van 23 jaar vervroegd kon vrijkomen. 
De rechter legde toen wel verschillende voorwaarden op.

Voorwaarden

Zo moest Lelièvre binnen de zes maanden een woning vinden. Hij mag ook geen contact hebben met slachtoffers of anderen uit het dossier. Daarom moet hij Vlaams-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg, Limburg en sommige delen van Brussel vermijden. De veertiger mag geen alcohol of drugs gebruiken, en mag zich niet laten zien in het drugsmilieu. 

Verder mag Lelièvre ook het Belgische grondgebied niet verlaten zonder voorafgaande toelating. Bovendien moet hij zich onder meer laten opvolgen op psychologisch en sociaal-professioneel vlak.

Het is niet bekend waar Lelièvre momenteel verblijft. Zijn advocate heeft nog niet gereageerd op de vrijlating.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrizia Drowaert

  Één gevaarlijke vent dat vrij rondloopt op straat nu. Schandalig en de slachtoffers die zijn ze vergeten blijkbaar die komen nooit meer terug en de ouders hebben levenslang verdriet.

 • Anny Bollens

  Begrijp onze justitie niet, waarom hem vrijlaten? Zou voor altijd moeten vast zitten! Ze mogen hier eens voorbeeld volgen hoe het er in andere landen toegaat! Maar heb al duizend keer gezegd : geen gevangenissen genoeg!

 • Victor OOMS

  Zonder bewijs al meer dan 10 jaar in de cel krijgt geen enkele toegeving, een moordenaar mag wel vervroegd vrij. Het Belgisch gerecht in al zijn glorie. Justitie heeft geen voeling met de bevolking. Kan daar dan niets aan gedaan worden?

 • jo vandenberghe

  Ze leren toch niet bij he,voorwaarden opleggen?Alsof hij daar ooit rekening mee gehouden heeft?Anders zat hij geen 20 jaar,een schande dat hij vroeger vrij komt.Als er iets gebeurt mogen ze al deze die voor zijn vervroegde vrijlating hun best gedaan hebben ook opsluiten voor 20 jaar.

 • vangeel guido

  Heel België en ook andere landen zijn er niet voor maar toch wordt hij de moordenaar vrijgelaten.