Michel Lelièvre hoort vandaag of hij voorwaardelijk wordt vrijgelaten

Michel Lelièvre vraagt vandaag voor de strafuitvoeringsrechtbank om voorwaardelijk vrijgelaten te worden onder elektronisch toezicht.
BELGA Michel Lelièvre vraagt vandaag voor de strafuitvoeringsrechtbank om voorwaardelijk vrijgelaten te worden onder elektronisch toezicht.
Michel Lelièvre, die in Itter een gevangenisstraf uitzit van 25 jaar voor zijn aandeel in de affaire-Dutroux, vraagt vandaag voor de strafuitvoeringsrechtbank zijn voorwaardelijke vrijlating. Lelièvre wil vrijkomen onder elektronisch toezicht.

Het hof van assisen van Aarlen veroordeelde Lelièvre in 2004 tot 25 jaar cel als medeplichtige van Marc Dutroux. Het hof achtte Lelièvre onder meer schuldig aan de ontvoeringen van Sabine Dardenne, Laetitia Delhez en An Marchal, en de opsluiting en foltering van Sabine, Laetitia, An en Eefje Lambrecks.

In 2018 vroeg Lelièvre nog zijn vrijlating onder elektronisch toezicht, maar strafuitvoeringsrechtbank wees dat verzoek toen af. Lelièvre kon geen vaste verblijfplaats voorleggen, een voorwaarde voor een enkelband. Volgens zijn verdediging heeft hij nu een betere kans, omdat hij nu wel een plaats heeft gevonden om te verblijven. 

Lelièvre zit in de cel sinds 1996 en heeft binnen twee jaar dus zijn straf uitgezeten. Hij kreeg begin 2018 al penitentiair verlof toegekend als voorbereiding op zijn vrijlating.

Ontstemde reacties

Michelle Martin, de ex van Dutroux, werd in 2012 al vervroegd vrijgelaten onder voorwaarden. Martin was veroordeeld tot 30 jaar cel. Dutroux, die naast een levenslange celstraf veroordeeld werd tot 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering, diende datzelfde jaar een verzoek in voor voorwaardelijke vrijlating. Maar zijn kansen om vrij te komen, worden in het algemeen als vrijwel onbestaand ingeschat.

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden al ontstemd over het vrijlatingsverzoek van Lelièvre. Zo hekelde Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje in Het Belang van Limburg dat Lelièvre hem nog steeds geen antwoord wil geven op de vragen waar hij mee worstelt.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Susie Casteleyn

  Wat hebben wij een fantastisch rechtssysteem. Laat die wegrotten in den jail of smijt die in ne put. Hebben ook geen medelijden mi ons.

 • Ronny Hannes

  Ik ken er nog ene die na jaren zwaar misbruik van al zeker 2 kinderen nog altijd vrij rondloopt . Ik walg van het Belgisch rechtsysteem

 • Roger Cooks

  Met een hansworst aan het hoofd van justitie blijven zulke absurde gunstmaatregelen en die "fameuze" wet Lejeune zeker en vast behouden.

 • Susie Casteleyn

  Zulke onmensen zouden levenslang moeten vastzitten.

 • Robert DE REU

  Triest maar het is nu eenmaal zo, over 2 jaar heeft hij zijn straf uitgezeten, en komt hij vrij, sommige figuren zouden beter het daglicht niet meer zien, we kunnen alleen hopen dat hij er nog wat van maakt voor de rest van zijn leven.