Michel: “Ik vertrek in naam van de regering. Twee staatssecretarissen zullen drie N-VA-ministers vervangen”

REUTERS
Premier Charles Michel heeft voor het eerst duidelijk gesteld dat hij namens de regering naar Marrakesh gaat. De regering is bij deze dus officieel gevallen. Hij stelt voor dat de twee resterende staatssecretarissen -Philippe De Backer (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V)- de drie N-VA-ministers vervangen. Na zijn terugkeer uit Marrakesh, waar hij in naam van de regering het VN-migratiepact zal goedkeuren, start de premier consultaties met het parlement.

N-VA lanceerde op de extra ministerraad de formele vraag om de beslissing rond het migratiepact terug te draaien. “Ik heb vastgesteld dat daarover geen consensus was. Een woord is een woord. Daarom zal ik morgen vertrekken om aanwezig te zijn op de internationale conferentie van de Verenigde Naties, in naam van de regering en om België te verdedigen”, stelde de premier.

“Ik heb vastgesteld dat de N-VA is weggelopen van de ministerraad. Ik neem akte van de duidelijkheid van haar positie en ik wil haar daarvoor bedanken”, ging de eerste minister verder. Hij voegde er ook meteen aan toe dat N-VA de Zweedse coalitie verlaten heeft. Hij bedankte de ministers, staatssecretarissen en medewerkers van N-VA voor het “gigantische werk” van de voorbije vier jaar. Michel had het even later ook over de oranje-blauwe coalitie, dus van liberalen en christendemocraten.

Exit Jambon, Van Overtveldt en Francken
De premier lanceerde ook het voorstel om de drie N-VA-ministers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones te vervangen door de staatssecretarissen van Open Vld en CD&V . Dat betekent dat de bevoegdheden Binnenlandse Zaken, Financiën, Defensie en Ambtenarenzaken moeten worden herverdeeld. Bovendien is N-VA nog bevoegd voor een rist bevoegdheden via zijn staatssecretarissen, niet in het minst voor Asiel en Migratie.

Oranje-blauw beschikt niet over een meerderheid in de Kamer. Over hoe een en ander de komende weken en maanden moet verlopen, plant premier Michel vanaf zijn terugkeer uit de Marokkaanse stad gesprekken met het parlement. “Uit respect voor de grondwet en de democratische instellingen", klonk het.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steve Temmerman

    Hij vertrekt in de naam van de regering...niet in naam van de maatschappij, onze mening telt niet...humaan ja,wie gaat dat betalen het land dieper in de financiële put steken meneer de premier!!!!

  • STEFAN JANSSENS

    Wat een arrogantie mijnheer de 1ste minister! De grootste partij uit uw regering én een zeer grote meerderheid van uw bevolking zegt overduidelijk NEEN tegen dit pact. Het lijkt me aangewezen dat u naar de Koning stapt ipv op het vliegtuig !

  • Jan Hevert

    Eindelijk een duidelijk standpunt tegen de spelletjes van de NVA. De NVA vond het goed dat de premier in september al in New York België engageerde voor dit pact. Francken himself heeft namens België lippendienst bewezen aan dit pact. Jambon wou budget voorzien om het in het binnenland te promoten. En opeens, vanaf 30 oktober pas, na jaren onderhandelingen over dit pact, was NVA er tegen! Waarom? Omdat ze hun verkiezingsnederlaag niet konden verteren!