Michel II heeft maar stem van 1 op 3 Belgen

Geen vuiltje aan de lucht | Een regering die uiteenvalt, een nieuwe die geen meerderheid meer heeft: het was me het weekend wel. Wie de uitbundige lach van vicepremier Peeters en de geamuseerde blik van premier Michel ziet, zou nochtans zweren dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Photo News Geen vuiltje aan de lucht | Een regering die uiteenvalt, een nieuwe die geen meerderheid meer heeft: het was me het weekend wel. Wie de uitbundige lach van vicepremier Peeters en de geamuseerde blik van premier Michel ziet, zou nochtans zweren dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Met een regering die nog maar één op de drie Belgen vertegenwoordigt, beginnen Charles Michel en co. aan vijf maanden improviseren. “Het wordt een permanente diplomatieke conferentie met het parlement”, zegt kersvers minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

Het is op glad ijs dat MR, CD&V en Open Vld zich begeven na het opstappen van N-VA. Een regering zonder meerderheid in het parlement is onuitgegeven, en ook grondwettelijk is het niet vanzelfsprekend om een doorstart te maken zonder het vertrouwen van de Kamer te vragen. Het is de minst slechte optie, volgens de partijen van oranje-blauw. “Nu vervroegde verkiezingen uitschrijven, zou het land een jaar lang blokkeren”, zegt premier Charles Michel (MR), die van koopkracht, energie en veiligheid de prioriteiten van de laatste vijf maanden maakt.

Met 52 Kamerzetels op 150 - goed voor amper 31% van de stemmen - moet de coalitie voortaan voor elk wetsontwerp de steun zoeken van minimaal 24 leden van de oppositie, waar de linkse partijen niet van plan zijn ook maar één duimbreed toe te geven. Het zal vooral van de goodwill van N-VA afhangen of ‘Michel 2.0' haar resterende agenda kan afwerken. Belangrijkste werven die nog afgerond moeten worden, zijn de begroting, de arbeidsdeal, de laatste fase van de taxshift, de zware beroepen, de invoering van een energienorm en een nieuw loonakkoord. N-VA belooft zich constructief op te stellen in de sociaal-economische dossiers die ze zelf mee in gang zette, maar zonder meer. “De begroting kan goedgekeurd worden als alle delen van het zomerakkoord worden uitgevoerd”, aldus ex-minister Jan Jambon (N-VA). De resterende regeringspartijen garanderen dat dit zal gebeuren, inclusief aanscherping van de werkloosheidsuitkering. Dat Michel II onderweg nog sneuvelt, is niet uitgesloten maar weinig waarschijnlijk. De oppositie kan een motie van wantrouwen indienen, maar geen enkele partij heeft zin in vervroegde verkiezingen.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Boxtaele

  Mijn stem heeft geelgroen, noch het 'pact', zeker niet. En met mij me dunkt tweederde van de bevolking. Michel II? Niet legitiem!

 • Dominique Vandamme

  Ik denk dat er ook niet veel meer dan 1/3de van de bevolking geen probleem heeft met de steun van "België" aan dat migratiepact. Soit... In België is het altijd al een minderheid geweest die de lakens uit meende te mogen delen, en dat ook deed.

 • Johan Goris

  Het is een vertraagde val van de regering. Maar ik hoop dat het snel gebeurt. En dan snel stemmen en dan een nieuwe regering en dan... kunnen we allemaal terug klagen.

 • Marleen Sauvillers

  Mijn stem heeft hij ook niet. Ik schaam me in zijn plaats.

 • jan kop

  zijn prioriteit koopkracht nu,eigenaardig,Maar helaas maakt maggie de block de rest kapot,en zal het ocmw Het water aan de lippen staan,Als je hier achter staat,moet je er ook achter staan dat de pensioenleeftijd een stuk nog zal verhogen