Michel herhaalt veto tegen grondwetsherziening: “Zal er alles aan doen om communautaire chaos te vermijden”

BELGA
Premier Michel heeft in ‘De Ochtend’ op Radio 1 herhaald dat hij zich niet kan vinden in de lijst met voor herziening vatbaar verklaarde artikelen. “Er is nog debat nodig om te bepalen welke artikels risico inhouden”, zei hij over een eventuele grondwetsherziening na de verkiezingen.

In normale omstandigheden trekt de regering aan het einde van een legislatuur met een lijst naar Kamer en Senaat en wordt die goedgekeurd. Maar de situatie nu is ongewoon, met een regering-Michel die ontslagnemend is en niet over een meerderheid in het parlement beschikt.

Ik wil er volgende legislatuur alles aan doen om communautaire chaos te vermijden. Dat is een zekerheid voor meer verarming en meer verdeeldheid

Premier Michel

De Kamer heeft vorige week een eigen lijst goedgekeurd, maar premier Michel liet toen al laten weten dat hij die niet noodzakelijk zal overnemen. Zowel de regering als de Senaat moeten zich nog uitspreken. "De Grondwet is een doosje met potentiële communautaire chaos", zei Charles Michel deze ochtend op Radio 1. "Ik kan me niet vinden in de lijst van vorige week, er is nog debat nodig om te bepalen welke artikels risico inhouden. Ik wil er volgende legislatuur alles aan doen om communautaire chaos te vermijden. Dat is immers een zekerheid voor meer verarming en meer verdeeldheid.”

Volgens de premier klopt het niet dat bij het begin van deze legislatuur is afgesproken dat alle artikels voor herziening vatbaar zouden worden verklaard. "We hebben enkel akte genomen van de verschillende posities, wetende dat we in functie van de omstandigheden op het einde van de legislatuur daarover het debat zouden moeten voeren.”

Michel heeft de N-VA naar eigen zeggen vier jaar geforceerd om haar communautaire programma in de koelkast te houden. "Daar ben ik trots op", zei hij nog.
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  marcel mampaey, die Vlaamse begroting is kunstmatig in orde. U vergeet even te vermelden dat bijvoorbeeld de kosten voor de Oosterweel verbinding niet in de begroting zijn opgenomen. De rekening doorsturen naar later is toch typisch sossengedrag, of niet? Bart De Wever heeft al meerdere malen zijn afkeer van VB getoond. N(V)-blabla heeft zich trouwens positief uitgesproken over het cordon.

 • marcel mampaey

  Jan Peeters een partij die 1.500.000 kiezers vertegenwoordigd niet laten meebesturen . u bent een goede democraat is het niet erg genoeg dat er voor 400000 Vlamingen een cordon bestaat daarom moet je met het gedachtengoed niet akkoord te zijn. en u weet het misschien niet maar de nva leid al de Vlaamse regering en die hebben hun begroting wel op orde.

 • Ronny Ooijen

  pierre De Smet, hebben die N(V)-Blabla kiezers ook gehoord dat hun partij dat pact actief steunde? Dat Francken zelf aan dat pact heeft meegewerkt? Dat ze plots een bocht namen en dit pact afschoten? Altijd leuk om te lezen dat N(V)-Blabla volgens hun kiezers bij hun standpunten blijft. Lachen is immers gezond. Peter Smets, ik heb wel reacties van Marc Bayens gezien. De mensen moeten maar de fiets nemen.

 • Jan peeters

  Michel heeft volkomen gelijk, er is maar één oplossing, NVA buiten stemmen, een partij die de regering verlaat om een frauderende staatssecretaris te redden en zo geen verantwoording moet afleggen voor zijn falend beleid, zo'n partij zou Vlaanderen besturen????? Degoutant.

 • Peter Smets

  @ Marc Baeyens: "Wat een zwakke premier is dat geworden." Baeyens, met de flop van Weyts over het rekeningrijden heb ik u niet gehoord. Of waren er geen voorgekauwde antwoorden van de partei beschikbaar?