Michel geeft vrijdag uitleg over benoeming Reynders, N-VA bedankt voor commissievergadering als "schaamlapje”

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.
BELGA N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.
Premier Charles Michel (MR) zal vrijdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een toelichting geven bij de aanduiding van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) als de Belgische Eurocommissaris. Maar als het van N-VA afhangt, hoeft de commissie niet meer "als schaamlapje" bijeen te komen. "Nu, nadat de beslissing gevallen is, de commissie samenroepen om kennis te nemen van een voldongen feit, is zinloos en zelfs eerder vernederend", zegt fractieleider Peter De Roover.

De Vlaams-nationalisten waren het afgelopen weekend niet te spreken over de manier waarop Reynders naar voren werd geschoven. De partij had er eerder, net als andere partijen, op aangedrongen dat het parlement bij de besluitvorming zou worden betrokken. Dat had echter enkel zin tot het ogenblik waarop de formele kandidaatsstelling verstuurd zou worden.

Nu nog de commissie bijeenroepen, terwijl die geen impact meer kan hebben op de beslissing, hoeft voor De Roover niet meer. "Wanneer beslist moet worden, blijft elk initiatief voor parlementaire behandeling uit. Nu de commissie Buitenlandse Zaken laten misbruiken om toch nog een schijn van parlementaire betrokkenheid te suggereren, daar bedanken we dan ook weer voor", luidt het. "Mosterd na de maaltijd kan het gerecht niet meer op smaak brengen. We vroegen het parlement te gebruiken, niet om het te misbruiken".

Hij blikt nog vooruit naar de start van de parlementaire werkzaamheden. "Wij zullen, hopelijk samen met andere fracties, de handelingsruimte van de restregering blijven afbakenen binnen de grenzen van de democratische legitimiteit. Ik roep de Kamervoorzitter en alle collega-fractievoorzitters op de rol van het parlement nauwlettend te bewaken", besluit De Roover. 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Vandekerckhove

  Waarom willen politici die er niet in slagen een klein land met twee westerse volkeren te doen samenwerken en die zelfs niet willen dat er iets werkt ,een job hebben in het grotere en complexere Europa ?

 • Jan Hillebrant

  Mss moeten ze er al maar uitstappen nog voor ze begonnen zijn. Want blijkbaar lijken compromissen niet in hun woordenboek te staan. Veel gezever enkel omdat Reynders Franstalig is. VORM een regering of stap er nu al uit en zeg eerlijk tegen de Belgische kiezer dat je niet meedoet.

 • Fientje Goderie

  Enkel wat bakkeleien over postverdeling binnen eigen rangen en het land verder in de afgrond duwen ,de partij van verandering.

 • René Neeskens

  Waalse arrogantie ten top. Nu nog Onkelinx als premier en dan zijn we rond. Hebben we nog iets in de jobkesdoos zitten voor Magnette? Die zou ook nog graag iets hebben. Of zou Di Rupo hem de loef afsteken?

 • Johan op eynde

  Polariseren en verdelen, het NVA recept. Verkiezingsnederlaag gewoon doorslikken en volgende keer niet meer gaan lopen uit de regering. Voor nu: luisteren en zwijgen.