Michel eet hotdogs en poutine met Trudeau, maar "onze frieten zijn beter"

De premier in canada

BELGA
Charles Michel en zijn vriendin Amélie Derbaudrenghien hebben vanmiddag met de Canadese premier Justin Trudeau en diens partner hotdogs en poutine gegeten aan een foodtruck in Ottowa. Poutine is een Canadees gerecht met frieten, kaas en vleessaus. "Onze frieten zijn beter", grapte Michel na afloop op Twitter.

Beide koppels lunchten aan een picknicktafel in een park in de Canadese hoofdstad. Daarna hadden de premiers nog een onderhoud van 45 minuten.

"Het is een enorm genoegen om eerste minister Michel hier in Ottawa te ontvangen", zei Trudeau. "We kunnen het al een hele poos erg goed vinden met elkaar. We komen uit dezelfde generatie, hebben hetzelfde perspectief en een gelijkaardig engagement naar Europa en de rest van de wereld toe." Het is altijd aangenaam om met vrienden aan tafel te zitten als er over de grote internationale uitdagingen moet worden gepraat, gaf Trudeau nog aan. "Charles maakt daar zeker deel van uit."

BELGA

Samenwerking

Volgens Michel hebben beide staatsleiders dezelfde ambities voor de veiligheid, de vrijheid en de basiswaarden. Hij wees erop dat ze veel hebben samengewerkt bij de redding van het vrijhandelsakkoord tussen Canada en Europa, het CETA-verdrag.

"We zijn vastbesloten om samen te werken om nog meer kansen te creëren voor onze bedrijven, om onze economie te laten groeien en om de middenklasse te laten slagen", aldus Trudeau. Het CETA-verdrag is slechts "een voorbeeld van wat Canada en België kunnen bereiken wanneer ze samenwerken". We delen meer dan economische belangen; we hebben gemeenschappelijke waarden, klonk het. Trudeau noemde de onderhandelingen over het verdrag soms moeilijk, maar altijd respectvol.

Het was 23 jaar geleden dat een Belgische premier nog een officieel bezoek deed aan Canada, een land waarmee België al sinds 75 diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Michel reist vandaag terug naar België. Maandag wordt hij verwacht in Warschau voor de top Benelux-Visegradlanden (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije).