Michel: "Deze regering zou in 2 maanden moeten doen wat de voorbije 25 jaar is nagelaten"

Premier Charles Michel.
PHOTO_NEWS Premier Charles Michel.
Eenmaal premier Charles Michel een nieuw hemd had aangetrokken en de mayonaise was opgeruimd, heeft hij op de bijeenkomst van de Cercle de Wallonie in Namen ook een toespraak gehouden. Daarin verdedigde Michel de beleidskeuzes van zijn regering en deelde hij en passant enkele speldenprikken uit aan de PS van zijn voorganger Elio Di Rupo.

"Ik ben fier dat ik samen met anderen een regering heb gevormd die zich richt op de economische ontwikkeling", verklaarde Michel voor het publiek van bedrijfsleiders en investeerders.

De regering heeft volgens de eerste minister een "solide, ernstig en verantwoordelijk" programma dat het begrotingstekort onder controle houdt om de staatsschuld in te dijken. Die bedraagt nu ongeveer 37.000 euro per inwoner. Ons land betaalt zo jaarlijks 12 miljard euro aan de banken.

Michel wees ook op de handicap die België ondervindt in de concurrentie met buurlanden en die "jobs vernietigt". Daarom zijn structurele hervormingen nodig, aldus de premier, die beklemtoonde dat het versterken van de werkgelegenheid "onze beste sociale bescherming is". "Mijn regering focust op jobcreatie".

"Deze regering zou in twee maanden moeten doen wat de voorbije 25 jaar is nagelaten", zo betoogde Michel. De premier deelde nog wel enkele speldenprikken uit aan de socialistische partij van zijn voorganger Elio Di Rupo. Zo noemde hij de jeugdwerkloosheid in de regio van Bergen, de thuisbasis van Di Rupo, "asociaal".