Michel Daerden (62) overleden

BELGA
Gewezen minister van Pensioenen Michel Daerden is deze middag in een ziekenhuis in het Franse Fréjus overleden. Dat meldt zijn zoon Frédéric aan Belga. Daerden werd daar op 25 juli opgenomen, na een dubbele hartaanval. Hij werd 62.

De Franse dokters hebben de voorbije week verscheidene pogingen ondernomen om Daerden uit zijn coma te halen, maar de voormalige minister reageerde onrustig, waardoor de artsen hem in coma lieten. De PS-politicus liep ook een longinfectie op, wat enkele dagen koorts veroorzaakte. De artsen vonden niet de juiste antibiotica om de lichaamstemperatuur te doen dalen.

Gisteren voerden de dokters een tracheotomie (luchtpijpsnede), maar zijn toestand verergerde in de loop van de dag. Daerden, vader van drie kinderen, overleed deze middag.

Groenboek & witboek
Michel Daerden aan het grote publiek voorstellen is overbodig, niet in Franstalig België, maar evenmin in Vlaanderen. Legendarisch zijn de beelden van Daerden die op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 uitlegde hoe hij tot "des grands accords" wilde komen met de andere partijen, of wanneer hij de senatoren het verschil tussen zijn groenboek en witboek over de pensioenen wilde uitleggen.

Dat laatste was dus als minister van Pensioenen, een functie die hij sinds 2009 bekleedde tot aan de start van de huidige regering. Het was niet de eerste keer dat Daerden deel uitmaakte van de federale regering. Eind 1994 werd hij minister van Infrastructuur en Wetenschapsbeleid, in opvolging van Jean-Maurice Dehousse, die burgemeester van Luik werd. Een half jaar later, na de verkiezingen, stapte hij over naar het federale kabinet van Verkeer. Hij bleef toen federaal minister tot 1999.

Ans
Daerden werd op 16 november 1949 geboren in Baudour, nabij Bergen. Hij heeft een licentiaatsdiploma in de commerciële en financiële wetenschappen op zak. Als gemeenteraadslid van Ans, waar hij later ook burgemeester zou worden, raakte hij sinds 1988 als federaal parlementslid verkozen. Als voorzitter van de Luikse federatie van de PS slaagde hij er in de verschillende strekkingen te verzoenen in de nasleep van de moord op boegbeeld André Cools.

Hij startte in 1999 als minister voor Werkgelegenheid, Opleiding en Huisvesting in de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap. De twee eerste bevoegdheden schoof hij bij de regeringsherschikking in 2000 door naar zijn gewezen kabinetsmedewerkster Marie Arena. Zelf werd hij viceminister-president bevoegd voor Begroting, Openbare Werken, Uitrusting en Huisvesting. In mei 2003 kwamen daar Begroting van de Franse gemeenschap bij.

"Papa"
Na de verkiezingen van 2004 kreeg Daerden opnieuw de post van minister van Begroting, van zowel de Waalse en Franse gemeenschapsregering. Binnen de Waalse regering kreeg hij er bovendien de bevoegdheden bij van Financiën en Patrimonium. In 2007 kreeg hij er in de Franse gemeenschap nog de portefeuille Sport bij, na het vertrek van Claude Eerdekens.

Daerden kreeg door zijn imago en onder meer de praktijken van het revisorenkantoor dat hij boven de doopvont hield, vaak bakken kritiek over zich heen. Maar "Papa", zoals zijn medestanders hem noemden, groeide dankzij zijn typische mimiek en uitspraak uit tot een icoon op de sociale media. Bovendien was hij een regelrecht stemmenkanon.

Zo wist hij bij de federale verkiezingen in 2007 bijna als enige binnen de PS het hoofd boven water te houden. Twee jaar later haalde Daerden bij de regionale verkiezingen maar liefst 63.580 voorkeursstemmen. Een nieuwe plaats binnen de Waalse regering bleek echter niet meer voor Daerden weggelegd. Onder meer bij Ecolo zag men hem liever niet opnieuw een ministerpost bekleden.

Pensioenen
Daerden verhuisde daarop naar de federale regering, waar hij in de ploeg-Van Rompuy en nadien onder Yves Leterme de portefeuilles Pensioenen en Grootstedenbeleid overnam van zijn partijgenote Marie Arena. Hoewel zijn imago niet altijd in zijn voordeel speelde, moesten verschillende collega's zijn intellectuele capaciteiten en kwaliteiten als cijferaar erkennen. Daerden werd ook nooit in verdenking gesteld of veroordeeld, ondanks een onderzoek naar de praktijken van het revisorenkantoor.

W Fin
Toen hij eind vorig jaar naast een ministerportefeuille greep in de regering-Di Rupo, leek de politieke loopbaan van Daerden stilaan uit te doven. In 2011 werd hij in zijn thuisbasis Ans immers opzijgeschoven door de groep rond PS'er Stéphane Moreau. Eind dit jaar zou hij echter deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Saint-Nicolas.

Deze week raakte bovendien bekend dat hij werd aangesteld als topman van 'W Fin', een nieuwe naamloze venootschap gecreëerd door de Luikse intercommunale Tecteo.

Gezondheidsproblemen
De voorbije jaren kampte de politicus echter al met ernstige gezondheidsproblemen en werd hij meermaals in het ziekenhuis opgenomen.

In januari 2009 verbleef Daerden een week in het universitair ziekenhuis van Luik met ademhalingsproblemen. Met een videoboodschap vanuit zijn ziekenkamer liet hij toen weten dat alles in orde was.

In augustus 2011 onderging de voormalige minister een reeks medische testen. Het gerucht deed de ronde dat hij een hartaanval zou hebben gehad, maar dat werd ontkend door de entourage van de PS'er.

In april 2012 werd Daerden opnieuw opgenomen met ademhalingsproblemen. Op 25 juli kreeg hij dan een dubbele hartaanval in Frankrijk, die hem uiteindelijk fataal zou worden.

"Groot verlies"
Volgens PS-voorzitter Thierry Giet betekent het overlijden van Daerden "een groot verlies voor de PS". In naam van alle socialistische militanten en mandatarissen betuigt Giet zijn oprechte deelneming en vriendschap aan de familie en dierbaren van Daerden en in het bijzonder aan zijn kinderen Aurore, Elena en Frédéric.

"Michael Daerden was zonder twijfel een grote persoonlijkheid van de PS, die oprecht van de mensen hield en die een groot deel van zijn leven wijdde aan de politiek", aldus de PS-voorzitter. "Zijn overlijden is een groot verlies voor de PS."

Vrijmetselaar
Aangezien Michel Daerden een vrijmetselaar was, heeft hij wellicht - zoals de rituelen het willen - zijn filosofische testament opgemaakt én het verloop van zijn eigen begrafenis op papier gezet.

Michel Daerden heeft nooit verborgen dat hij vrijmetselaar was. In 2008 getuigde hij daarover nog in een videofragment op een tentoonstelling in het kasteel van Waroux in Ans. "Hoe ben ik vrijmetselaar geworden? Ik werd al op erg jonge leeftijd benaderd. En ik wilde die onbekende wereld ontdekken", zei hij toen. Daerden werd vrijmetselaar in de jaren 1970 en maakte deel uit van de loge van Wezet.

Traditioneel worden vrijmetselaars gecremeerd. Het lichaam van Michel Daerden zou maandag of dinsdag naar België overgebracht worden. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid worden gecremeerd in Robermont (Luik). Een datum voor de begrafenis is nog niet bekend.