Michel bespaarde minder dan Di Rupo

Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR). Archieffoto.
Belga Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR). Archieffoto.
Dat de regering-Michel het begrotingstekort heeft doen zakken, is vooral het gevolg van economische meevallers en eenmalige maatregelen. Er werd amper structureel bespaard. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Hoewel de regering-Michel het begrotingstekort met 2,4 procentpunten heeft teruggedrongen tot 0,7 procent van het bruto binnenlands product, dreigt het tekort volgens het Federaal Planbureau weer aan te dikken tot 1,6 procent. Dat heeft te maken met tegenvallende economische groei en de afwezigheid van een volwaardige regering. Maar dat Michel niet duurzaam heeft bespaard, speelt ook een rol. 

Volgens cijfers van de Nationale Bank, die Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) opvroeg, was het grootste deel van de besparing het gevolg van de dalende rente op overheidsschuld en de internationaal aantrekkende economie. Voor de rest zakte het tekort vooral door eenmalige maatregelen. Dat maakt dat in totaal maar 0,28 procentpunt van de sanering van 2,4 procentpunten het gevolg is van structurele hervormingen. 

Ter vergelijking: de regering-Di Rupo realiseerde een structurele sanering van 0,66 procentpunt in veel moeilijker economische tijden.
109 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  ... Wegens de oppositierol van de linkse cD&v die liever N-VA de duvel aandeed dan de belangen van het land te behartigen.

 • Rik Connaerdt

  De belastingdruk is in België de hoogste ter wereld, alle departementen van de federale overheid hebben zich al een ongeluk bespaard, behalve de SZ. Daar mag nog rustig gefeest worden op muziek van de Titanic. Geen enkel partij wil zich hieraan verbranden, toch is dit de enige mogelijk weg.

 • Thomas Anderson

  Geef mij maar die strik in plaats van veel gezever en ruzie.Het was zo erg dat ze gewoon weglopen zijn de Nva zelfs de rit niet uitgedaan!

 • Dirk Vregels

  Om de staatsschuld op te lossen moeten ze gewoon een allesoverkoepelende regering aanstellen die onder de supervisie van een hoofdregering staat. Zo zijn er direkt 2.500 werklozen minder.

 • Gino Denil

  Er waren ook nieuwe belastingen onder Di Rupo. Dan vooral ten nadele van de kapitaalkrachtigen. Op dividenden, roerende voorheffing, meerwaarden van beleggingen, voorheffing liquidatiebonus, extralegale voordelen. Maar niet door de lonen en uitkeringen een indexsprong op te leggen, nieuwe taksen en accijnzen op consumptie en in de energie en waterfacturen. Zonder de koopkracht aan te tasten van de gewone burger dus. Wat de economie ten goede kwam. Zweedse coalitie deed het omgekeerde.