Michel: "Ambitie om nog deze legislatuur te beslissen over vervanging F-16's"

Een F-35 van het Israëlische leger. De F-35 is een grote kanshebber om de Belgische F-16's te vervangen.
REUTERS Een F-35 van het Israëlische leger. De F-35 is een grote kanshebber om de Belgische F-16's te vervangen.
Het is de ambitie van deze regering om nog voor het einde van de regeerperiode een beslissing te nemen over de vervanging van de F-16's. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de ministerraad. Gisteren raakte bekend dat de regering aan de Verenigde Staten vraagt hoe lang hun offerte voor de F-35 nog geldig blijft. De VS-ambassadeur in ons land had recent nog gezegd dat die op 14 oktober afloopt en dat de voorwaarden daarna zouden wijzigen.

Voor de vervanging van de F-16's heeft de regering een aanbestedingsprocedure uitgewerkt. Die leverde uiteindelijk twee kandidaten op: de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin, en de Eurofighter Typhoon, een Brits-Duits-Spaans-Italiaans toestel. Buiten de procedure deed de Franse regering een voorstel rond de Rafale.

De Amerikaanse ambassadeur Ronald Gidwitz zei onlangs dat de offerte voor de F-35 op 14 oktober afloopt. Als de Belgische regering een verlenging van die offerte wil, zouden de voorwaarden - zoals de prijs en de leveringstermijn - kunnen wijzigen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gevolgen voor decennia

Gisteren kregen de belangrijkste ministers uitleg over de offertes. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kreeg de opdracht om bij de VS te polsen hoe lang de offerte nog geldig is. "Er is een offerte met een datum en er was de verklaring van de ambassadeur. Het is, denk ik, wijs van de regering om de vraag formeel te stellen hoelang de voorwaarden van de offerte geldig blijven", zei Michel.

Dat de regering nog geen beslissing heeft genomen, komt volgens de premier omdat het om een dossier gaat met gevolgen voor de komende decennia. "Deze beslissing moet en zal sterk gemotiveerd zijn", zegt hij. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Vandermaelen

  Met andere woorden: deze regering wil nog effen de zakken vullen voor ze eruitvliegen. Ze voelen dus nattigheid.

 • Geert Tamsyn

  Inderdaad, Guido Backers, met een aankoop van zegge en schrijven 34 toestellen, staan we wel héél sterk om te onderhandelen ...

 • Gino Denil

  Een Vlaming heeft een baksteen in zijn maag. En Vandeput wil er nu ook in de lucht. De man die in Hasselt geen autovrij centrum wil omdat er nog fietspaden aangelegd moeten worden.

 • Rik Bogaert

  Inderdaad Michel, jullie gaan deze legislatuur nog beslissen. Net voor de ontbinding van het parlement! Dat weet iedereen. Vraag is, met hoeveel zullen jullie gesponsord worden en hoeveel bus het bedrag dat jullie zullen graaien?

 • Jo Van Caenegem

  De 'lemon' wordt hij in de VS genoemd, overdreven duur gedrocht, de Fyra, maar duurder dus.