Michael Freilich steekt joodse kandelaar aan in federaal parlement: “Belangrijk dat we niet alle tekenen van geloof uit ons leven bannen”

Screenshot YouTube
N-VA-Kamerlid Michael Freilich (N-VA) heeft vandaag zijn nieuwjaarsboodschap via een video gelanceerd. In die video is ook te zien hoe hij een joodse kandelaar aansteekt in het federaal parlement. Dat doet hij in het kader van Chanoeka, het joodse feest van het licht. “Een mooie opportuniteit om dit feest bekend te maken bij de brede bevolking”, aldus Freilich.

Het is de eerste keer dat een joodse kandelaar wordt aangestoken in het federaal parlement. “Traditioneel vieren wij Chanoeka door elke avond een extra kaars aan te steken van onze kandelaar. Chanoeka valt altijd tijdens de kerstperiode”, legt Freilich uit in de video.

Freilich verwacht dat “een aantal mensen niet zo blij zullen zijn met de stap”, toch vindt hij het “belangrijk dat we niet alle tekenen van geloof uit ons leven bannen”. “We moeten onze joods-christelijke wortels blijven koesteren, ook in deze voornamelijk seculiere tijd”, aldus Freilich nog.

Keppeltje

Freilich verwijst ook naar een recente discussie met Hafsa El-Bazioui (Groen) nadat hij in het parlement was opgedoken met een keppeltje. Het N-VA-Kamerlid had eerder laten optekenen geen keppeltje te zullen dragen tijdens het parlementaire werk.

“Er was recent nogal wat deining omdat ik met een keppel in het parlement was te zien, dat is ook zo in deze video en mijn boodschap is duidelijk: ik ben fier op mijn afkomst en draag de keppel dagelijks”, legt hij uit. “Enkel tijdens parlementair, wetgevend werk, in de commissies en in de plenaire vergadering draag ik die consequent niet. Dat is een persoonlijke keuze als teken dat ik mijn werk uitvoer voor alle Vlamingen, ongeacht hun geloofsovertuiging.”

“Aan tegenstanders en critici die hierop zullen springen zeg ik: ik wens jullie veel momenten van verbinding, openheid en verdraagzaamheid. De joodse gemeenschap vormt een voorbeeld van harmonieus samen leven en ook ik probeer daar dagelijks mijn steuntje aan bij te dragen”, besluit hij.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Meneer Freilich: maar geen enkel christelijk parlementslid heeft bij mijn weten een videoboodschap gedeeld waarop hij ostentatief een kerststal presenteert.

 • Michel Van der Auwera

  “De joodse gemeenschap vormt een voorbeeld van harmonieus samen leven” Nog één die de balk in eigen ogen niet ziet, het jodendom is 1 van de 2 meest conflicterende/opruiende gemeenschappen met een misplaatst superieur eigenbeeld allemaal mogelijk omdat ze blijven putten uit het onrecht dat hen decennia terug werd aangedaan terwijl ze ondertussen zelf als gemeenschap daar geen aanspraak meer op mogen zouden maken, ze hebben nu als agressor immers evenveel doden op hun geweten.

 • Mathias Lunders

  Scheiding kerk en staat? Niet voor joden want dat is antisemitisme blijkbaar. BDW wie is burgemeester, jij of Freilich? Een case study op zich.

 • Jennifer Peeters

  Ik vind dit niet kunnen. Maar ja, een NVA'r denkt dat hij alles mag hé!!! Foei, De Wever, dat je dit toelaat!!!

 • pascal de bruycker

  alle christelijke symbolen moesten destijds weg uit het openbaar , wat krijgen we in de plaats : islam , jodendom ....de 2 religies die elkaar in het Midden Oosten bevechten , zo heb je er geen . Goed bezig , nog even en Europa is het verlengstuk van het Midden Oosten , Hoeven we dit blijven te nemen ? Neutraliteit in het openbaar wou men , en wat is dit nu ?