Michael Freilich (N-VA): “Parketten in ons land doen hun werk niet. Ze laten racisme ongestraft”

N-VA-parlementslid Michael Freilich
BELGA N-VA-parlementslid Michael Freilich
N-VA-parlementslid Michael Freilich zegt in een interview in ‘De Zondag’ dat er in ons land niet hard genoeg wordt opgetreden tegen racisme. De parketten in ons land doen hun werk niet, vindt Freilich. “Ze laten racisme en anti-semitisme ongestraft”.

Er verschenen deze week heel wat haatreacties op sociale media op het nieuws over een zoekactie in de Panne naar migranten die in een bootje het Kanaal probeerden over te steken. De federale politie is intussen een onderzoek gestart naar de vele racistische commentaren, maar Freilich kent naar eigen zeggen de uitkomst al. “Dat wordt verticaal geklasseerd. Zonder fysiek geweld doet het parket niets”. 

“Het gerecht moet een voorbeeld stellen: iemand veroordelen voor racisme op sociale media”, gaat Freilich verder. “In Engeland werd een dame opgepakt die op Twitter discriminerend gedrag vertoonde tegenover iemand in een rolstoel. Ze kreeg een werkstraf van een maand. Dat is tenminste een voorbeeld stellen. Dan gaan de mensen wel twee keer nadenken voor ze iets posten”.

De politicus vindt vooral het gedoogbeleid een probleem. “Ik heb me vorige zomer kwaad gemaakt na een voetbalwedstrijd van Club Brugge. Daar werd gezongen over het verbranden van Joden. Wat doet het parket? Die zaak seponeren, omdat de supporters al een stadionverbod krijgen van de club”. De autoriteiten in Nederland pakken het volgens Freilich veel beter aan. “Wie racistische liederen zingt [tijdens een voetbalwedstrijd], wordt opgespoord en bestraft. Dat is een voorbeeld van hoe het moet.”
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steve Warrant

  @Freddy Milants : inderdaad, hij bedoelt dat corruptie en witwas nooit vervolgd worden. Komt zijn gemeenschap goed uit...stonden vorige week massaal op beschuldigendenbankje kaar zullen alweer vrijuit gaan...misschien omdat ze zo een zwaar verleden hebben...

 • Lucien Mertens

  Hij heeft gelijk, de Unia's van dit land zijn vrij éénzijdig bij het kennen en (h)erkennen van racisme.

 • Jan peeters

  Die Freilich weet blijkbaar niet in welk soort partij hij zit, hij moet de tweets van de NVA-ers eens lezen, vooral die van Francken en co. Onze burgemeester in Antwerpen heeft de Joden al voor miljoenen cadeaus gegeven durft tegen hen zelfs niets zeggen, dat zegt mee dan genoeg denk ik.

 • Lucie Vervaeke

  Heel bekwaam man die heer Freilich. En hij heeft gelijk,ook.

 • Marie Vanakker

  Vlamingen zijn niet zozeer racisten. Eerder eerste klas angsthazen die blindelings roddels en leugens geloven die hen via de sociale media worden in de maag gesplitst. Vandaag hebben ze weer een hemelse schrik van migranten, morgen doen ze het in hun broek van de "gevaarlijke Walen". Eens België gesplitst zullen de West-Vlamingen eraan moeten geloven, want die verstaan we dan weer niet .En god weet wat gevaarlijke dingen die kunnen vertellen waar we bij staan .