Michael Freilich (N-VA) betreurt houding partijgenoot Christoph D’Haese: “Zijn onze angsten dan zo moeilijk te begrijpen?”

Michael Freilich, ex-hoofdredacteur van Joods Actueel, is Kamerlid voor N-VA.
BELGA Michael Freilich, ex-hoofdredacteur van Joods Actueel, is Kamerlid voor N-VA.
N-VA-partijgenoot Michael Freilich betreurt de houding van Aalsters burgemeester Christoph D'Haese, die de Unesco-erkenning van Aalst Carnaval niet langer nastreeft. "Is het zo moeilijk om te begrijpen waar onze bezorgdheden en angsten vandaan komen?", vraagt het Joods parlementslid zich af op zijn website. "Carnaval stopt niet aan de stadsmuren."

De laatste editie van Aalst Carnaval kreeg kritiek nadat beelden van een praalwagen met Joodse karikaturen waren opgedoken. Die herinnerden leden van de Joodse gemeenschap aan nazi-optochten en gaven een antisemitische indruk. Unesco stelde de erkenning van Aalst Carnaval als cultureel erfgoed in vraag.

D'Haese nam aanvankelijk de verdediging op van het carnaval, maar liet ondertussen weten dat hij het carnaval van werelderfgoedlijst wil laten schrappen. Freilich begrijpt niet dat D'Haese aangeeft dat met de bende van Nijvel, "een pijnlijk drama is waarvan de wonden nog niet zijn geheeld", niet gelachen mag worden, maar met de Joodse gemeenschap wel.

Als een stad enkel begrip heeft voor de eigen gevoeligheden, maar niet eenzelfde empathie kan opbrengen voor anderen, dan is veel gezegd natuurlijk

Michael Freilich

"Als een stad enkel begrip heeft voor de eigen gevoeligheden, maar niet eenzelfde empathie kan opbrengen voor anderen", reageert Freilich, "dan is veel gezegd natuurlijk." Freilich heeft lof voor de verantwoordelijke carnavalisten, die de Kazerne Dossin zullen bezoeken. "Ik stel ook vast dat burgemeester d'Haese nu toch spreekt van begrip, respect en empathie voor de Joodse Gemeenschap", aldus Freilich nog.

Dat het zo ver is gekomen "heeft volgens mij niet te maken met kwade wil, wel met een gebrek aan inschattingsvermogen." Freilich schrijft ook dat er nog een weg af te leggen is en vraagt om een dialoog, "met begrip voor wonden die nog niet geheeld zijn".
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre De Smet

  Mr Freilich , en wat gezegd van die Nederlandse actrice die weigerde om met D'Haese aan tafel te zitten ? Of is dat dan normaal voor u ?

 • DIRK VAN DESSEL

  Inderdaad, die vermeende "angsten" zijn volkomen onbegrijpbaar en niet alleen voor de Aalsterse burgermeester.

 • Paul Boutsen

  Er is volgens mij toch nog steeds een groot verschil tussen het ridiculiseren en stereotype maken van iets of iemand in het kader van carnaval, dan doelbewust iets of iemand viseren. Joden met pijpenkrullen, moslims met bommengordels, het Koningshuis met belastinggeld, of de paus met levende doden, dan moet dat kunnen in het kader van carnaval. Altijd zal er iemand wel op zijn tenen getrapt zijn, groenen zullen al klagen als er bloemetjes afgeknipt worden, dus 3 dagen/jaar lachen met alles!

 • johanneke li

  als je de lokale gebruiken niet kunt begrijpen moet je je er ook niet mee moeien. Christophe heeft gelijk om de erkenning terug te geven als unesco niet in staat is te begrijpen waar carnaval rond draait, en deze michael begrijpt het ook niet... het verschil tussen echt antisemitisme en deze uitbeelding is nochthans overduidelijk

 • Philomena Vanderweyen

  Meneer Freilich,doe niet zo hypocriet,je wist goed met welke partij je aanpapte.