Meyrem Almaci wil zichzelf opvolgen als Groen-voorzitster: “Niet iedereen zal één-op-één-vergoeding voor salariswagen krijgen”

Meyrem Almaci met kandidaat-ondervoorzitter Dany Neudt (l.).
BELGA Meyrem Almaci met kandidaat-ondervoorzitter Dany Neudt (l.).
Groen-voorzitster Meyrem Almaci is volgende maand kandidaat om zichzelf op te volgen aan het hoofd van de partij. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie in Sint-Niklaas, haar geboortestad. Almaci neemt het op tegen Vlaams fractieleider Björn Rzoska.

Groen kiest tijdens een nationaal toekomstcongres op 18 en 19 oktober een nieuwe voorzitter. Voorlopig was Vlaams fractieleider Björn Rzoska de enige officiële kandidaat. Hij koos de Mechelse Rina Rabau als running mate, die ondervoorzitster van de partij zou worden indien Rzoska het haalt. 

Huidig voorzitster Meyrem Almaci liet tot vandaag niet in haar kaarten kijken. Dat doet ze nu dus wel: de Antwerpse wil gaan voor een tweede mandaat. Ze nam in 2014 de fakkel over van Wouter Van Besien. De West-Vlaming Jeremie Vaneeckhout is momenteel ondervoorzitter bij Groen, hij is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Almaci trekt met Dany Neudt als kandidaat-ondervoorzitter naar de verkiezingen. 

De federale en Vlaamse verkiezingen in mei verliepen niet helemaal zoals verhoopt voor Groen. De partij deed het weliswaar beter dan in 2014, maar de winst was kleiner dan verwacht. Hier en daar klonk dan ook kritiek op het parcours van kopstukken als Almaci en Kamerfractieleider Kristof Calvo, die tijdens de campagne alomtegenwoordig waren. 

“Lef en hoop”

Almaci en Neudt kiezen nu voor “lef en hoop” als slogan en willen Groen uitbouwen als een “grassrootsbeweging”. De voorzitster erkende dat “slechts een beetje winnen bij de verkiezingen pijn deed”.

Over de salariswagens zei Almaci vanmorgen nogmaals dat het systeem van de fiscale voordelen voor dat type auto's sociaal onrechtvaardig is. “We kunnen dat fiscaal supervoordeel van 4 miljard euro, een systeem dat door de overheid is gecreëerd, vandaag niet meer handhaven. Gebruik dat geld om te investeren in alternatieven, in verkeersveiligheid, en in meer nettoloon. En ja, er zullen een aantal mensen met een heel hoog loon en dus een hoge draagkracht zijn die daar geen één-op-één-vergoeding voor zullen krijgen.”

De framing dat Groen een partij van de happy few is, klopt gewoon niet. Het ecologische en het sociale zijn twee handen op één buik

Meyrem Almaci

Het andere kandidatenduo, Rzoska-Rabau, pleitte vorige week nog voor een “andere aanpak” die van Groen niet langer een partij voor de “happy few” moet maken. “De framing dat Groen een partij van de happy few is geweest en onvoldoende sociaal is, was een succes. Maar sociaal zijn zit in ons DNA”, reageert Almaci. “Die framing klopt gewoon niet. Het ecologische en het sociale zijn twee handen op één buik”, vult Neudt aan.

Ook de kritiek op de belerende toon, wijzen Almaci en Neudt van de hand. “We zijn een partij die gaat voor het goede leven, nu en in de toekomst. We gaan daarbij niet culpabiliseren, we gaan niemand met de vinger wijzen. We stellen het systeem in vraag, niet de mensen”, aldus Neudt. 

Almaci zetelde ongeveer 12 jaar in de Kamer, maar stapte bij de verkiezingen van 26 mei over naar het Vlaamse niveau. Als lijsttrekker voor Groen in Antwerpen raakte ze met bijna 51.000 voorkeurstemmen vlot verkozen voor het Vlaamse halfrond. Dany Neudt is vandaag kabinetschef van de Gentse schepen Bram Van Braeckevelt. Hij stond samen met gewezen politiek directeur van Groen Tarik Fraihi mee aan de wieg van KifKif, de interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Hij stond ook jarenlang aan het hoofd van het bedrijvencentrum De Punt, een groeiplatform voor ondernemers.

Rzoska: “Uitkijkend naar inhoudelijk debat”

Björn Rzoska kijkt uit naar het debat met Almaci, laat hij weten op Twitter. “De toekomst is nu, met grote politiek-maatschappelijke uitdagingen. Het sterkste Groen is nodig”, zegt hij. “Nog 1,5 maand om samen met Rina Rabou elke minuut gebruiken om te luisteren naar de leden en hen te overtuigen van een andere aanpak.”
155 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Zolang die zelfverklaarde,hoogopgeleide boerentrien op post blijft duikt die fantasten partij. Ze werpt graag cijfers op waar ze de impact of afkomst niet van weet en ze zou beter over de ontspoorde sociale zekerheid beginnen die mede dankzij die partij tot surrealistische hoogtes is gegroeid voor bedragen die gaan naar gelukzoekers,leefloners en non productieven vanuit gans de wereld .

 • Paul Van Campenhout

  Ik werk sinds 40 jaar en draag meer dan genoeg mijn steen bij voor de sociale kassa's in dit land, zeker als je het vergelijkt met de omringende landen. Is dit toegelaten dat een politica mensen gewoon geld uit hun zak neemt en dat dan ook nog normaal vind? Dit is de reinste diefstal van ons rotte politieke landschap. Graaien? : ja! Herverdelen ?(liefst naar achterban) : JA, verantwoordelijkheid ? Dikke 0 Inzicht ? : nog minder!

 • Marc Baeyens

  Almaci is de ideale voorzitter voor Groen : veel getater zonder inhoud.

 • LUC VAN DER VEKEN

  AUB. BLIJF voorzitster. Dan is dit een meerwaarde voor ons. Jij voorzitster blijven en het partijtje word gedecimeerd. Kan niet beter! Blijven AUB. Iedereen is U zo moe als kou pap.

 • Jean West

  Men zit hier weer op de kap van de ambtenaren. Als die het toch zo goed hebben waarom zijn dan diegenen met kritiek geen ambtenaar geworden?