Meubels van paleis op Antwerpse Meir terug op oorspronkelijke locatie

De historisch waardevolle meubels van het voormalig koninklijk paleis aan de Antwerpse Meir, bevinden zich sinds vrijdag opnieuw op hun oorspronkelijke stek. Dat blijkt uit een persbericht van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. Volgens Erfgoed Vlaanderen, dat het paleis op de Meir beheert, bevinden de meubelstukken zich op het eerste gezicht in goede staat.

Het paleis op de Meir werd in 1969, samen met de inboedel, overgedragen aan Vlaanderen. Een deel van het interieur werd later in bruikleen gegeven aan musea en aan het hof. Zo bevonden een aantal stoelen en consoles, alles samen zowat 150 stuks, zich sinds 1995 in de privévleugel van prins Filip in het paleis van Laken en in het kasteel van Argenteuil.

Toen bekend raakte dat het paleis aan de Meir opnieuw de deuren zou openen, wilde de Vlaamse overheid alle meubelstukken terug op hun oorspronkelijke locatie. In september 2008 werd daarover een principieel akkoord gesloten met federaal minister van Financiën Didier Reynders. Een verhuisfirma bracht vrijdag de meubels in opdracht van het paleis terug naar Antwerpen.

Overdacht volgens afspraak

De overdacht verliep volgens minister Bourgeois volledig volgens afspraak. Hij geeft in het persbericht dan ook aan tevreden te zijn "dat het hof zich aan de gemaakte afspraken heeft gehouden en de meubelen tijdig terugbezorgde".

De meubelstukken zullen vanaf het openingsweekend van het paleis op de Meir, op 8 en 9 mei, tentoongesteld worden aan het publiek. (belga/mvdb)