Meteen te betalen: boete van wildvreemde. Met leasingwagen kan het

photo news
Een bestuurder van een leasingwagen is door de douane aan de kant gezet en verplicht om de openstaande boete van een wildvreemde te betalen. Dat meldde het programma De inspecteur op Radio 2 vandaag en bevestigt LeasePlan-woordvoerder Jurgen Delanoy. Boetes die bestuurders met een leasewagen krijgen, blijven immers op naam van het bedrijf staan als ze niet betaald worden, omdat dat als eigenaar van de wagen wordt beschouwd.

In een reactie aan de VRT laat de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën weten dat de leasingmaatschappijen "zelf meer zouden kunnen doen, door bijvoorbeeld te anticiperen en zelf de boetes te betalen".

De FOD Financiën zegt bereid te zijn om aan tafel te gaan zitten met de sector, om het systeem te bespreken. Ook de leasingsector is vragende partij om de "kafkaiaanse situaties" uit de wereld te helpen, al blijven het gelukkig uitzonderingen.

Een woordvoerder van LeasePlan zegt dat het bedrijf vragende partij is voor een oplossing. "De wettekst is juist, maar in de uitvoering zou een onderscheid gemaakt moeten worden tussen privépersonen en rechtspersonen", klinkt het. Een openstaande boete zou dan rechtstreeks bij de eigenaar van het goed, in dit geval de leasingmaatschappij, gevorderd kunnen worden. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Het is nog altijd de eigenaar op wiens naam het voertuig ingeschreven staat, die verantwoordelijk blijft voor het voertuig en zijn boetes, in dit geval de laesingsmaatschappij ! Bij de politie hebben ze een samenwerkingsprogramma op PC waar de leasingsmaatschappij de eigenlijke bezitter van het voertuig vrijgeeft. doch dit geeft nog geen zekerheid wie de eigenlijke bestuurder op het moment der feiten was!

 • Jo Bosman

  Niet normaal De boetes moeten gestuurd worden naar diegene die de overtreding begaan heeft en niet naar de eigenaar van het voertuig of de leasing firma. Het is aan de politie om uit te zoeken wie wat waar.

 • Peter Simons

  niet meer dan normaal !

 • Ricci Latte

  Laat die wagen in beslag nemen, neem een taxi naar... de leasingmaatschappij en eis "een boetevrij exemplaar" met de vermelding waar zij hun beboet vehikel kunnen ophalen en de kost van jou taxi er bij.

 • Alex Terieure

  Het originele verhaal is hier uit de context gehaald, bestuurder in kwestie heeft er niets mee te maken.