Met winterjas in autostoeltje? "Levensgevaarlijk"

Thinkstock
Dat kinderen in de wagen moeten plaatsnemen in een apart autostoeltje, weet iedereen. Maar dat ze dat beter niet doen met een dikke winterjas aan, is minder bekend. Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit, waarschuwt voor de gevaren.

Het beveiligingssysteem van de stoeltjes werkt niet optimaal als het kind een dikke jas draagt, klinkt het. Het mag dan wel lijken dat alle riempjes strak aangespannen zijn en het kind veilig vastgeklikt is, maar dat is slechts schijn.

Onderstaand filmpje van het Amerikaanse bedrijf Good Egg Safety maakt het probleem duidelijk. 

Vias raadt ook volwassenen af met een winterjas achter het stuur plaats te nemen. "Je bewegingsruimte wordt erdoor beperkt", zegt woordvoerder Stef Willems. "Vaak beginnen mensen tijdens het rijden hun jas uit te doen, wat tot gevaarlijke situaties leidt."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mark Onpartijdig

    Die jas gaat uit zichzelf uit bij een ongeluk? Geen dikke trui en broek ook dan, want dat scheelt ook weer ruimte!