Met welke BV kleur jij straks hetzelfde bolletje?

Belga, Photo news
Zit jij op één lijn met Kris Peeters, of eerder met Bart De Wever? Dat ontdek je in de stemtest van VTM en Het Laatste Nieuws. Wij lieten hem ook invullen door tien bekende Vlamingen en polsten naar hun resultaat.


"Eerder voor familie De Gucht"

"Ik zie een rode draad in de mensen bij wie ik uitkom: ze zijn voor ondernemerschap. Bij mij is het ook: werken, werken, werken. In tegenstelling tot Dedecker mogen van mij alle grenzen open, ook voor wie nog niet per se een bepaald talent bewezen heeft. Ik ben tenslotte zelf een immigrant. Voor wie ik ga stemmen? Ik kan mezelf aankruisen, want ik sta op de Europese Open Vld-lijst. Maar ik steun ook volop Karel en Jean-Jacques De Gucht. Karel is een toffe man, recht door zee."

PHOTO NEWS

"Meer voeling met Groen"

"Maggie De Block op één? Ik ben nochtans van mening dat de asielprocedure best versoepeld mag worden. Maar een politieke visie is natuurlijk altijd zeer genuanceerd. Eerlijk gezegd heb ik meer voeling met Groen. Zo ben ik absoluut voorstander van de vergroening van de steden. Een stemtest is in elk geval een goede indicatie en zet aan tot nadenken. Ik zal me de komende maand goed informeren, zodat ik met een gerust hart kan stemmen. Jonge mensen moeten zich engageren en daarom vind ik het belangrijk om de politiek goed op te volgen."

photo_news

"Geen gekibbel bij ons thuis"

"De uitslag stemt helemaal overeen met mijn politieke visie, afgezien van Johan Vande Lanotte op plaats drie. Dat ik voor 79 procent op dezelfde golflengte zit met Olivier, verbaast me natuurlijk niet. Er wordt bij ons thuis dus niet gekibbeld over politiek. We hebben wel een andere mening over de uitbreiding van de euthanasiewet - ik ben pro, terwijl Olivier daar géén voorstander van is."

Photo News

"Elke keer dezelfde"

"Ik doe élke keer mee aan deze stemtest en élke keer kom ik uit bij Johan Vande Lanotte of Freya Van den Bossche. Bij alles wat Vande Lanotte zegt, denk ik ook: 'it makes sense'. Maar buiten die sp.a'ers staan er vooral mensen van Open Vld in mijn lijstje. In het N-VA-kamp kom ik zelden, hoewel ik uit een Vlaams nest kom. Ik vind dat we geen tijd moeten verliezen aan een zoveelste staatshervorming. Ik ben ook een enorme Kris Peeters-fan, maar op hem kan ik in Oost-Vlaanderen niet stemmen. Het zal in het stemhokje dan ook tussen Joke Schauvliege, Pieter De Crem, Mathias De Clercq of Freya Van den Bossche gaan."

BELGA

"Duidelijke cijfers"

"Zonder het erom te doen, staat Wouter Van Besien bij mij op de eerste plaats met duidelijke cijfers: 87%. Als je progressief, ecologisch en sociaal denkt, kom je uit bij Groen. Wel spijtig dat het klimaat niet aan bod komt in deze stemtest. Ik vrees dat dat voor de meesten een waarheid is die men liever niet wil horen en dat zal ons uiteindelijk zuur opbreken. Ook de sluiting van de kerncentrales is voor veel mensen blijkbaar geen must en dat is maar al te gek. Denk maar aan Fukushima, hoeveel waarschuwingen moeten er nog volgen?"

BELGA

"Best tevreden mee"

"Ik twijfel voor de verkiezingen meestal tussen de progressieve partijen sp.a en Groen. Ik was dus wel tevreden dat Kathleen Van Brempt als eerste politica uit de bus kwam. Dat socialistische kantje heb ik altijd al gehad: iedereen verdient gelijke kansen. Maar ook aan het milieubeleid hecht ik enorm veel belang. We moeten gewoon meer inspanningen leveren op dat vlak. Verder ben ik ook voor een hervorming van ons onderwijs. Elk kind verdient de kans om eerst van alles te proeven en dan pas een beslissing te nemen. Van mij mogen ze de aparte structuren dus afschaffen."

BELGA

"Nooit van gehoord"

"Ik moet bekennen dat ik nog niet van die Tim Joye gehoord had. Da's dus opkijken. Maar ik kan mij zeker in dit lijstje vinden, want ik ben eerder progressief. Veel mensen antwoorden wellicht wat hén het beste uitkomt, maar de wereld zou er een pak beter uitzien mocht iedereen wat meer aan het brede plaatje denken. Zo zit ik zelf constant in de auto, maar heb ik wel 'meer openbaar vervoer' aangevinkt op de vraag hoe we de files moeten oplossen. Dat bij de BV's Leen Demaré opduikt, vind ik ontzettend leuk. Wij komen heel goed overeen, dat zie je hier dus ook."

photo_news

"Allebei goed getraind"

"Ik sta er niet van te kijken dat ik bij Kris Peeters uitkom. Peeters was als mijn voorganger twaalf jaar aan de slag bij Unizo. Hij weet dus als geen ander wat er leeft bij de kleine ondernemers en zelfstandigen in Vlaanderen. Daarom vind ik het niet onlogisch dat wij qua politieke mening dicht bij elkaar aanleunen. We zijn blijkbaar alle twee goed getraind geweest door Unizo (lacht)."

BELGA

"Allemaal vriendelijke mensen"

"CD&V is de partij waarvoor ik in het parlement gezeteld heb, dus is het normaal dat ik bij de politici van die partij aanleun. Ik vond de vraag over het afschaffen van de werkloosheidsuitkeringen na twee jaar wel confronterend: daar ben ik het niet mee eens. Verder valt het op dat ik bij mensen uitkom van verschillende politieke kampen, maar dat is geen slecht teken. Eén eigenschap hebben ze immers allemaal gemeen: het zijn vriendelijke mensen." (lacht)

belga

"Vanuit m'n buikgevoel"

"Deze uitkomst was toch wel een verrassing, maar ik ga er niet meteen zware politieke conclusies uit trekken. Ik denk dat Dedecker vooral aan politiek doet vanuit zijn buikgevoel, en dat is bij mij ook het geval. Ik probeerde niet te veel na te denken over bepaalde vragen, ik wilde gewoon zo eerlijk mogelijk antwoorden. Ik kreeg veel reacties op Twitter van mensen die zeggen dat ze ook bij Dedecker terecht kwamen. Dat maakt die stemtest natuurlijk boeiend."

Photo News