Met maaltijdcheques mag je geen non-food kopen, maar dat wordt niet overal nageleefd: “Ontoelaatbaar”

Photo News
Aankoop van non-food met maaltijdcheques is bij wet verboden, maar uit een onderzoek van Het Belang van Limburg bij zes supermarkten blijkt dat in vijf gevallen een oogje werd dichtgeknepen. Alleen bij Carrefour geeft de kassa automatisch aan wat wel en wat niet met maaltijdcheques betaald kan worden, schrijft de krant.

De producten van Carrefour worden op voorhand gecodeerd, waarna de geautomatiseerde kassa's de codes automatisch oppikken, laat Carrefour weten. De winkels van Colruyt, Delhaize, Lidl, Aldi en Albert Heijn hebben zo'n geautomatiseerd kassasysteem niet. Elke winkelketen hanteert zowat zijn eigen regels bij het gebruik van maaltijdcheques. Om toekomstige procedurefouten te vermijden, wil Lidl eind dit jaar een geautomatiseerd kassasysteem invoeren, net als bij Carrefour.


Noch de Vouchers Issuers Association (VIA), de organisatie die de uitgevers van maaltijdcheques overkoepelt, noch de bevoegde federale overheidsdienst voerde in het verleden controles uit op het correcte gebruik van maaltijdcheques bij handelaars. Dat gebeurt wel voor ecocheques. "Dat supermarkten dit doen is ontoelaatbaar. We gaan bevragingen doen en de handelaars in kwestie herinneren aan de juiste procedures", klinkt het bij VIA.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Je kreeg vroeger maaltijdbons als er geen goedkoop bedrijfsmaaltijd kon ... En dat kan ik begrijpen ! Als nu die bedrijven met een personeels restaurant ze ook geven is dit loon of niet soms .... En dan moet je er alles mee kunnen kopen ?

 • paola nerozzi

  Hier zegt ene terecht nee ik vind van niet ik wil niet zeggen op kleding of andere zaken want sommige winkels nemen die voor alles maar voor wc papier keukenrol of watjes dat vind ik ook erbij horen sorry aan Aldi en andere winkels die het doen alvast bedankt moet kunnen

 • Ludo Broeders

  Nergens lees ik dat dit de schuld is van de vakbonden, ze wilden perse een loonopslag en hebben toen van de overheid verkregen. Ga maar eens naar een broodjesbar of frituur en daar worden ze zelfs geweigerd. Zet het toch gewoon bij op je loon en iedereen is content.

 • Jan Claes

  Terecht dat dit niet toegelaten is bij Carrefour. Elke winkel zou dit moeten doen. De overheid motiveert het gebruik van maaltijdcheques door een gunstiger regime voor de werkgever dus de overheid mag ook bepalen waarvoor de cheques gebruikt mogen worden.

 • Karolien Albergs

  Echt, zijn er geen andere dingen te controle dan de koopkracht van mensen nog meer te ontnemen ♀️