Met keppeltje door Brussel: compliment in plaats van verwijten

Zvika Klein op wandel in Parijs.
Zvika Klein Zvika Klein op wandel in Parijs.
Ze zorgden voor heel wat ophef, de vijandige blikken en scheldwoorden die de Joodse journalist Zvika Klein in Parijs naar zich toegeworpen kreeg. De man wandelde een hele dag door de straten van de Franse hoofdstad met een keppeltje op zijn hoofd en filmde de reacties. De krant La Dernière Heure herhaalde het experiment gisteren in Brussel, maar kon geen enkel verwijt optekenen. Integendeel.

De Franstalige krant wilde wel eens weten of het Franse experiment ook bij ons hetzelfde resultaat zou opleveren. Ze trok daarvoor naar Brussel, waar een journalist met een keppeltje zowel de toeristische zones als een aantal 'moeilijke' wijken doorwandelde met verborgen camera.

La Dernière Heure wijst er wel op dat het experiment geen enkele wetenschappelijke waarde heeft wat betreft een mogelijk stijgend antisemitisme op straat, maar vond het toch opvallend dat het resultaat zowat het tegenovergestelde was van dat in Parijs. Hoewel de journalist een aantal blikken toegeworpen kreeg, viel er geen enkel verwijt te noteren over het hele traject van het Rogierplein naar het Zuidstation. Aan de Beurs kreeg de journalist zelfs een compliment toegeworpen, zo klinkt het. "Een man benaderde mij om te zeggen dat hij van joden hield. 'Je moet het keppeltje dragen met opgeheven hoofd. Dat is belangrijk vandaag.'"

Ook in Molenbeek, waar hij verschillende keren de weg vroeg aan een aantal mensen op straat, werd de journalist twee uur lang overal vriendelijk toegesproken. "Ondanks de groeiende psychose toonde deze wandeling onder andere dat we niet moeten vervallen in paranoia", besluit de krant.