Met deze app kan je alle politieke programma’s met elkaar vergelijken

Met de Civix-app kan je de verschillede politieke partijen met elkaar vergelijken.
Civix Met de Civix-app kan je de verschillede politieke partijen met elkaar vergelijken.
Geen zin om ellenlange programma’s door te lezen van alle politieke partijen, maar wel benieuwd wat hun voorstellen zijn voor de verkiezingen van 26 mei? Met de app Civix probeert een groep studenten de massa aan informatie toegankelijk te maken voor jongeren.

Civix is een partijonafhankelijk initiatief van ondertussen 35 studenten van verschillende universiteiten en faculteiten, waaronder de VUB, de KU Leuven, de Universiteit van Luik en die van Namen. De vzw wil zowel de politieke interesse bij jongeren aanwakkeren als hun kennis erover vergroten om hen uiteindelijk bewuster te doen stemmen. Het initiatief richt zich expliciet naar zowel Nederlandstalige als Franstalige jongeren.

In de app, die zowel voor iOs als voor Android beschikbaar is, kan je de politieke partijprogramma's per thema met elkaar vergelijken. De partijen kunnen hun programma zelf invullen via een eigen dashboard. Ook kan je als gebruiker vragen stellen aan de verschillende politieke partijen en je krijgt er een overzicht van de kandidaten per kieskring.

"De aandacht die jongeren aan politiek schenken gaat drastisch achteruit”, zegt John Heymans, een van de initiatiefnemers van Civix en student bio-ingenieur aan de KU Leuven. “Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam 15 procent van de kiezers in Brussel niet opdagen. België is het slechtste land in Europa wat politieke deelname betreft in de jaarlijkse ranking van The Economist.”

“Om hun politieke interesse opnieuw aan te wakkeren, reikt CIVIX een efficiënte en innovatieve oplossing aan. Door gebruik te maken van hedendaagse technologie en sociale media wil CIVIX jongeren opnieuw bewust maken van het democratisch belang dat politieke participatie inhoudt. CIVIX ontwikkelde een applicatie die voornamelijk jonge Belgische kiezers in staat stelt om met kennis van zaken te stemmen bij de komende verkiezingen.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Bols

  Misschien een app maken met de programmapunten waarmee de politieke partijen, NA de verkiezingen, ons rond de oren slaan. Verhoging van de pensioenleeftijd was bij vorige verkiezingen geen programmapunt van geen enkele partij. Zie waar we nu staan.

 • Gerard Braeckmans

  Zoals al sedert de jaren 1960 beloven ze minder belastingen en meer werk. Ik ga al jaaaaren niet meer stemmen. Wedden dat dezelfden terug op het politiek podium verschijnen? Klaar voor een nieuwe start om nergens te eindigen.

 • pieter engels

  Ontdekt tijdens een onderzoeksdag in de universiteit Saint-Louis. Een handige app gemaakt door studenten, mooi dat in 2019 dit soort initiatieven nog bestaan. Nu maar hopen dat de partijen zich aan hun programma's houden !

 • Ivan Godefroot

  @joris van vlaenderen: das juist...... een waardeloze app.... ze beloven je van alles en na de verkiezingen: nikske... ze doen toch hun zin, de graaiers!!!!!

 • Kees Vink

  Welke politieke programma’s ? Na verkiezingen wordt er niet meer over gesproken. Dan zijn het terug de eigenbelangen van de dames en heren die gaan tellen.