Met de fiets over de A12 voor betere luchtkwaliteit

Facebook
In Antwerpen is deze voormiddag onder politiebegeleiding een fietstocht gestart over de A12 met als eindbestemming het De Brouckèreplein in Brussel. Greenpeace en burgerbeweging Filter Café willen met de actie aandacht vragen voor de luchtkwaliteit en duurzame mobiliteit. 

Vanuit Antwerpen startten ongeveer 200 fietsers tegen 11 uur voor een tocht over de A12. De hele weg worden ze begeleid door de politie. Op hetzelfde moment vertrok vanuit Ottignies een groep die over de Tervurenlaan en door de Montgomerytunnel rijdt. 

Op de eindbestemming in Brussel gaat het evenement "Live on Air" door, waar een choreografie van Wim Vandekeybus zal gedanst worden. De dans zal in de komende weken via scholen verspreid worden.

"Live on Air is het orgelpunt van de Filter Café-acties samen met Greenpeace", zegt Annekatrien Verdickt van de burgerbeweging. "We willen steden en gemeenten waar kinderen gezond, veilig en zorgeloos kunnen opgroeien."

De actie is ook een oproep richting de politiek in de aanloop naar de verkiezingen. "Investeringen in openbaar vervoer en fiets- en wandelinfrastructuur, het uitfaseren van diesel- en benzinewagens, en volop inzetten op de reductie en vergroening van het wagenpark zijn stuk voor stuk noodzakelijke maatregelen voor een klimaatvriendelijke mobiliteit", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Eerst en vooral leven we met te veel op een te kleine oppervlakte en komen er nog steeds mensen bij. De grote landen zoals Amerika,Rusland,China,India, dat zij eens het voorbeeld geven ivm propere lucht. Dan staan we al een pak verder!

 • André Van Laethem

  A12 verkeersvrij voor 200 fietsers en 10000 voertuigen die een omweg moeten maken door die wegomlegging. Schandalig

 • Herbert Verbeeck

  200 fietsers... En daar leggen ze dan alles voor stil Mss toch maar eens de verhoudingen nakijken zeg ik dan. Minder CO2 zeer zeker, maar op een normaal overlegde structuur, niet wollensokachtig. En eens rustig nadenken over hoe te handelen graag? Met dialoog en maatschappijgedragen maatregelen.

 • Louis Tabback

  En dan komt men tot de vaststelling dat er meer fijn stof in de lucht hangt omdat die elektrische auto's door hun toegenomen massa er meer van produceren: fijn stof komt van remmen en banden, de 2 zaken die harder moeten werken bij zwaardere wagens.

 • Marc Gabriels

  Van een overrompelend succes gesproken , en de kosten van dat grapje zullen wel door die andere 11miljoen betaald worden . Ik moet volgende zondag naar Zaventem vanaf Aalst , ik zal ook wel aanspraak op kosteloze politiebegeleiding kunnen maken zeker ?