Met de bus naar Nederland voor goedkope medicijnen

ANP
De overheid kan zeker 480 miljoen euro besparen door farmabedrijven slim tegen elkaar uit te spelen. Dat berekende arts Dirk Van Duppen van de aan de PVDA gelinkte organisatie Geneeskunde voor het Volk, schrijft De Morgen vandaag. Om de dure prijzen in eigen land te omzeilen, start de organisatie met medicijntoerisme naar Nederland.

Van Duppen doelt op het zogenaamde kiwimodel, waarbij regeringen openbare aanbestedingen uitschrijven voor geneesmiddelen en uiteindelijk voor het goedkoopste kiezen. Dat kan bij geneesmiddelen waarbij het patent is verlopen, maar ook bij innovatieve medicijnen van dezelfde kwaliteit kunnen bedrijven tegen elkaar uitgespeeld worden. Van Duppen ijvert al jaren voor de invoering van dat model, dat ook in Nederland geldt.

Geneeskunde voor het Volk start dan ook met medicijntoerisme naar Nederland, schrijft Het Laatste Nieuws. De organisatie legt volgend weekend in Deurne, Hoboken, Zelzate, Schaarbeek en Molenbeek acht bussen in waarmee 400 patiënten naar ons buurland reizen om er geneesmiddelen te gaan kopen. Zo kost Tamsulosine, een medicijn voor de prostaat, hier 54,95 euro en in Nederland 11,87 euro. Een ander opvallend voorbeeld is de maagzuurremmer omeprazole. "Die wordt in ons land niet meer terugbetaald en kost patiënten 42 euro. Exact hetzelfde doosje wordt in Nederland verkocht voor 9 euro. Neussprays zijn er ook véél goedkoper."

Probleem met wetgeving
Volgens gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) is het kiwimodel "een piste die het waard is om serieus te onderzoeken". "Voorwaarde is natuurlijk dat het gaat om geneesmiddelen die kwalitatief even goed zijn", zegt Annemans, die toevoegt dat het kiwimodel bovendien het risico met zich meebrengt dat farmabedrijven minder gestimuleerd worden om aan innovatie te doen.

"Rudy Demotte heeft ooit geprobeerd om het kiwimodel hier te lanceren, en het is mislukt", klinkt het echter op het kabinet-De Block. "Onze wetgeving laat het niet toe." Woordvoerster Els Cleemput benadrukt dat wij andere methoden hebben om de prijs te drukken, zoals de verplichting van artsen om het goedkoopste medicijn voor te schrijven.