Exclusief voor abonnees

Met de auto op vakantie? Dit zijn de opvallendste (nieuwe) verkeersregels in het buitenland

anp
Traditioneel vertrekken veel Vlamingen bij het begin van de zomer op autovakantie en doorkruisen ze daarbij onze buurlanden op weg naar hun vakantiebestemming. Even traditioneel krijgen heel wat bestuurders achteraf echter ook een boete in de bus, omdat ze een overtreding hebben begaan waar ze vaak nog niet eens op de hoogte over waren. Wil jij je met de wagen niet laten vangen tijdens je vakantie, dan zetten wij samen met VAB de belangrijkste regels nog eens op een rij.

Mobiliteitsorganisatie VAB plaatste onlangs een test met enkele opvallende buitenlandse verkeersregels online, en de resultaten zijn toch ontnuchterend, zegt woordvoerster Joni Junes. "41 procent van de deelnemers scoorde minder dan de helft. Vooral bij de mannen blijkt de kennis slecht. Daar slaagt slechts 38 procent voor de test, tegenover 48 procent bij de vrouwen."

Vooral de regels rond milieuzones in de verschillende landen blijken niet echt gekend. Op zich ook logisch, vindt VAB, aangezien er geen eenduidige wetgeving is en de regels tussen steden onderling zelfs verschillen. 

Wij zetten de nieuwste regels land per land op een rijtje en frissen de belangrijkste reglementeringen nog even op.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stephan Chef

  Eén Europa laat mij niet lachen, behalve voor de verkeersveiligheid nochtans als ik alle politiekers bezig hoor een hot item voor hen.

 • Youssef Ken

  Ik informeer me op voorhand naar de verkeersregels. 20 jaar geleden vertrok je hier tegen 180 km/uur tot je bestemming in het zuiden. Nooit geen boetes.

 • Wilfried Ankaer

  Waarom geen Europese sticker bij de productie van het voertuig? Waarschijnlijk veeeel te simpel. Als je wat op reis gaat met de wagen dan hangt nu toch je hele voorruit vol, veilig hee!

 • Jan De Maeyer

  Milieusticker heeft geen snars te maken met milieu, verdoken belasting sticker had beter geweest qua naam.

 • Charel Jansens

  Mich lee vanaf 01/07 nog maar 80km/hr