Met 3.000 op eerste klimaatbetoging in Brussel

De eerste grote klimaatoptocht in België heeft volgens de politie 3.000 betogers naar Brussel gebracht. De betoging was een initiatief van de zogenaamde Klimaatcoalitie, een beweging van een zeventigtal maatschappelijke en milieuorganisaties. De manifestanten eisen van de nationale en internationale politici een ambitieus programma om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

De betoging trok van de Europaesplanade aan het Zuidstation tot de Kunstberg. Zowel delegaties van de drie grote vakbonden als van de politieke partijen Groen!, Ecolo en Spirit namen er aan deel. Toch waren het vooral derdewereld- en milieuorganisaties als Oxfam, Greenpeace, Natuurpunt of 11.11.11 die het gros van de betogers vormden.

Dubbel signaal
Met hun manifestatie willen de betogers een dubbel signaal geven, zegt woordvoerder Tom Cornu. "Enerzijds willen we zoveel mogelijk mensen op straat krijgen om de Belgische politici duidelijk maken dat het klimaatprobleem leeft bij de bevolking. Deze betogers nemen hun verantwoordelijkheid, nu is het aan hen. Tegelijkertijd hopen we dat ook de mensen die hier nog niet zijn, de boodschap krijgen dat ook zij iets aan het klimaatprobleem kunnen doen, door hun kleine steentje bij te dragen."

Tegelijk met top Bali
De eerste grote klimaatoptocht in België komt er niet toevallig net nu op het Indonesische eiland Bali een internationale klimaatconferentie plaatsvindt. "Daar worden de krachtlijnen vastgelegd voor de opvolger van het Kyoto-verdrag", gaat Tom Cornu verder.

Ambitieus programma
"Wij hopen op een ambitieus programma waarin ook een groter stuk rechtvaardigheid zit. Nu zouden de geïndustrialiseerde landen hun CO2-uitstoot met 50 procent moeten verminderen tegen 2050 maar wij vinden dat ze dat met 80 procent zouden moeten doen. Het zijn de industrielanden die het probleem gecreëerd hebben, nu moeten zij er ook een oplossing voor vinden."

Minder dan gehoopt
Met 3.000 betogers haalden de organisatoren niet het verhoopte aantal van 5.000. Niet alleen het slechte weer maar ook de staking bij het spoor zit daar voor iets tussen. "Wij vinden het enorm jammer dat een dergelijke staking net vandaag moest plaatsvinden, " zegt de woordvoerder van de betogers. "Een sociale organisatie zoals een vakbond zou deze betoging moeten steunen in plaats van ze te boycotten."

De klimaatoptocht wordt afgesloten met een concert in het Koninklijk Circus. (belga/eb)