Meryame Kitir volgt Karin Temmerman op als fractieleider sp.a in de Kamer

Meryame Kitir.
BELGA Meryame Kitir.
Meryame Kitir wordt de nieuwe fractieleidster van sp.a in de Kamer. Ze volgt daarmee Karin Temmerman op, die zich de komende periode meer wil toeleggen op het pensioenthema. Bovendien vond Temmerman het na vier jaar tijd om "een nieuw gezicht kansen te geven".

Een volledig nieuw gezicht is de Maasmechelse Kitir niet. Ze raakte vooral bekend als vakbondsvrouw bij Ford Genk en zetelt al sinds 2007 in de Kamer. De 35-jarige Vlaamse socialiste profileerde zich de voorbije jaren vooral op het thema werkgelegenheid. Door haar nieuwe rol zal ze zich ook op andere domeinen moeten begeven.

"Na rondvraag en overleg met de hele fractie heb ik toegezegd om die rol op mij te nemen", licht Kitir toe. "Ik ga dat met veel enthousiasme doen. Karin deed dat voortreffelijk. Ik ben er zeker van dat we in groep het verschil zullen maken. Zo wil ik het ook aanpakken: met veel goesting, maar vooral samen en als team".

Tijdens de fractiedag van de sp.a-Kamerleden twee weken geleden werden de organisatorische werking en prioriteiten voor het komende jaar vastgelegd. "Door de maatregelen van deze regering zien we dat mensen nu langer moeten werken voor minder pensioen", zegt voorzitter John Crombez. "Die oneerlijkheid bestrijden, is een prioriteit voor ons. Karin gaf aan dat ze zich daar volledig wil op toeleggen en daarom de rol van fractieleider wou doorgeven".

Temmerman beschrijft haar opvolgster als "de juiste vrouw op de juiste plaats". Ze geeft aan dat ze de komende tijd "de boer zal opgaan" rond het pensioenthema. "Een heel belangrijk thema voor onze partij, een thema waar mensen van wakker liggen", geeft ze aan. Bovendien was volgens haar het moment aangebroken om de fakkel door te geven. "De tijd is rijp om jonge mensen kansen te geven", aldus Temmerman.